Υγεία

Οι πολύποδες του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο

Σχεδόν ένας τους τρείς άντρες και μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 50-55 εμφανίζουν στο παχύ έντερο πολύποδες , μια προκαρκινική κατάσταση της οποίας τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολλοί από τους πολύποδες του εντέρου οδηγούν σε καρκίνο. Το 30% των αδενωματώδων πολυπόδων εάν δεν αντιμετωπιστούν ιατρικά σε μία 10ετία θα οδηγήσουν στον καρκίνο. Γι αυτό το λόγο οι ειδικοί θεωρούν αναγκαίο να υποβάλλονται όλοι οι πολίτες σε κολονοσκόπηση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν τέτοιου ενδοσκοπικές εξετάσεις είναι ο φόβος. Ωστόσο με τη χορήγηση καταστολής, δηλαδή μιας ελαφράς ή βαθύτερης μέθης, διευκολύνεται η εξέταση αυτή χωρίς να υποφέρει ο ασθενής.

Βασανιστικές οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn κατατάσσονται στην κατηγορία των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου που επηρεάζουν δυσμενώς τη κοινωνική δραστηριότητα σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς ενώ ένας στους 5 αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και Βορείου Ελλάδος.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 σε ένα δείγμα 1.181 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους, έδειξε ότι 6 στους 10 αισθάνονται θλίψη ή απογοήτευση λόγω της νόσου τους ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί σχετικά πρόσφατα. Εξάλλου το 65% των ασθενών αισθάνονται ψυχική ένταση λόγω της νόσου ενώ ένας στους 4 (ιδίως γυναίκες και νέοι) μπορεί να αισθανθούν μέχρι και θυμό λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 3 στους 10 ασθενείς δεν ενημερώνονται για την ασθένεια και τις θεραπείες, ένας στους 4 φαίνεται ότι δεν έχει ενεργό ρόλο στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, περίπου οι μισοί δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την ενημέρωση, ενώ η πλειονότητα των ασθενών εκφράζει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Οι νυχτερινές στύσεις ως «καθρέφτης» υγείας: Η ελληνική καινοτομία που φέρνει την ανδρολογία στο σπίτι
Νέα φορητή συσκευή καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις μέσω smartphone, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τεστοστερόνη, καρδιαγγειακή υγεία, ύπνο και βιολογική γήρανση
Πηγή φωτό: iStock
Κατάψυξη ωαρίων: Μόδα ή εργαλείο;
Η ταχεία εξέλιξη της αναπαραγωγικής ιατρικής τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει νέες επιλογές στις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν...
Closeup shot of an unrecognizable pregnant woman holding an ultrasound scan