Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Όλο και πιο βαρύς ο απολογισμός από τον Έμπολα – 49 οι νεκροί στο Κονγκό

Όλο και πιο βαρύς ο απολογισμός από τον Έμπολα – 49 οι νεκροί στο Κονγκό
Φωτογραφία Reuters

Με 49 νεκρούς και πάνω από 2.000 ανθρώπους υπό ιατρική παρακολούθηση, ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα σταδιακά γίνεται όλο και πιο βαρύς εδώ και 18 ημέρες στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, περιοχή που ήδη πλήττεται από βίαια επεισόδια και εκτοπισμούς πληθυσμών.

Η επιδημία, η οποία κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 49 ανθρώπους επί συνόλου 90 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο της «επιδημιολογικής κατάστασης» του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (18.08.2018).

Οι υπηρεσίες που χειρίζονται τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας καταμετρούν 22 θανάτους επί συνόλου 63 κρουσμάτων επιβεβαιωμένων με εργαστηριακές εξετάσεις και 27 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στον Έμπολα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) «περιμένει περισσότερα κρούσματα. Αγνοείται εάν έχουν εντοπιστεί όλες οι αλυσίδες μετάδοσης», προειδοποίησε την Παρασκευή ένας εκπρόσωπός του, ο Τάρεκ Γιασάρεβιτς, από την έδρα του στη Γενεύη.

Οι περισσότεροι θάνατοι, 39, έχουν καταγραφεί στην αγροτική κωμόπολη Μανγκίνα, 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Μπένι, όπου άρχισε η επιδημία. Άλλοι τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί στη γειτονική επαρχία Ιτούρι.

Οι ομάδες στο πεδίο έχουν εξάλλου εντοπίσει 2.157 «επαφές», σύμφωνα με το υπουργείο, δηλαδή ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με πρόσωπα μολυσμένα από τον Έμπολα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις