Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ορυκτά και μέταλλα: Τόσο πολύτιμα για την υγεία μας όσο δεν φαντάζεστε!

Ορυκτά και μέταλλα: Τόσο πολύτιμα για την υγεία μας όσο δεν φαντάζεστε!

Οι λέξεις ορυκτά και μέταλλα, στο άκουσμά τους, μόνο την υγεία και τον οργανισμό μας δεν μας φέρνουν στο νου. Κι όμως, το πόσο σημαντικά, το πόσο συνδεδεμένα είναι όλα αυτά, δεν φαντάζεστε!

Και δεν είναι μόνο ότι τα ορυκτά και τα μέταλλα συχνά θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τους ιούς που μας απειλούν, όπως ο κορονοϊός που έχει αλλάξει για πάντα τις ζωές μας, αλλά παίζουν και καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των φαρμάκων όσο και την ιατρική τεχνολογία.

Θα μπορούσε κανείς για παράδειγμα να φανταστεί πως κάποια από τα τεστ που χρησιμοποιούνται για τον κορονοϊό εμπεριέχουν ψήγματα χρυσού; Ήδη μάλιστα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Τρέβορ Κέιλ, σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, διαγνωστικά τεστ που έχουν ως υλικό τον χρυσό αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Τέτοια διαγνωστικά τεστ, τα λεγόμενα LFA που περιέχουν μικροσκοπικά σφαιρίδια χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν και σε χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ελονοσία. Πως χρησιμεύει ο χρυσός, θα αναρωτηθείτε και δικαίως. Τα LFA είναι απλά διαγνωστικά εργαλεία, που δίνουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Είναι εύκολα στη χρήση και δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Τα σωματίδια χρυσού εμπλέκονται με το δείγμα του ασθενούς (σ.σ. στις περιπτώσεις της ελονοσίας με μια σταγόνα αίματος) και αν έχει νοσήσει, η γραμμή στο τεστ αλλάζει χρώμα και γίνεται σκούρο μωβ. Σημειώνεται πως αν το τεστ δεν είχε μέσα του χρυσό, η αλλαγή χρώματος δεν θα ήταν δυνατή και το αποτέλεσμα του τεστ δε θα μπορούσε να εξακριβωθεί οπτικά.

Ο χρυσός είναι υλικό επιλογής στο χώρο των διαγνωστικών τεστ λόγω των μοναδικών φυσικών ιδιοτήτων του. Και σύμφωνα με όσα γράφει ο Τρέβορ Κέιλ, πολύ πιθανόν τα σωματίδια χρυσού να βρίσκονται στην «καρδιά» πολλών τεστ για τον κορονοϊό που θα πάρουν πιστοποίηση τους επόμενους μήνες. Και θα είναι διαγνωστικά που θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση εργαστηριακών δοκιμών και θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν και να παρακολουθήσουν την πορεία της πανδημίας σε ένα πιο ευρύ φάσμα.

Φυσικά αυτή είναι μια από τις ιδιότητες του χρυσού. Γιατί ο χρυσός και οι ιατρική σχετίζονται πολύ πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στη ζωή μας. Νανομόρια χρυσού χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις έρευνες ακόμη και στους διαγνωστικούς ελέγχους ή και τις θεραπείες ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός, χορηγείται σε χιλιάδες ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέσω εισχώρησης στους μύες, επιτυγχάνοντας θεραπεία σε 7 από τις 10 περιπτώσεις ασθενών.

Επίσης, ο χρυσός χρησιμοποιείται στη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents (σ.σ. αγωγοί που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων).

Δεν είναι μόνο ο χρυσός

Φυσικά, ο χρυσός δεν είναι το μοναδικό μέταλλο ή ορυκτό που έχει μεγάλη αξία και σημασία στη σύγχρονη ιατρική. Μέταλλα όπως ο χαλκός, ο άργυρος, ο μόλυβδος χρησιμοποιούνται ευρέως για να φτιάχνονται υλικά με μεγάλη αντοχή. Πως είναι δυνατόν τα συγκεκριμένα στοιχεία να μην θωρακίζουν και τον οργανισμό μας;

Ο χαλκός υπάρχει σε μηχανήματα κρίσιμης σημασίας όπως αξονικός τομογράφος και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία. Διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ιών και των λοιμώξεων.

Οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους. Γι’ αυτό και συνιστώνται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους.

Άλλωστε, είναι πολλές οι εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού.

Ο χαλκός μας προσφέρει πολλά και ως συμπλήρωμα διατροφής. Κάνει καλό στα οστά, στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεύρα, στην ανοσοποιητική λειτουργία και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η επάρκεια χαλκού στην διατροφή μας συνδέεται με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ένα άλλο μέταλλο που κάνει καλό στην υγεία μας είναι ο ψευδάργυρος. Έχει αντιϊκές ιδιότητες, μειώνει τη διάρκεια των μολύνσεων ή μπορεί ακόμη και να τις αποτρέψει.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία πολλών μολυσματικών ασθενειών. Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Όσο κι αν μοιάζει δύσκολο να το πιστέψετε, ο ψευδάργυρος είναι επίσης φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα! Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, ειδικά αν τον λάβουμε το πρώτο 24ωρο!

Τον ψευδάργυρο μπορούμε επίσης να τον βρούμε σε αντισηπτικά (κι αυτά επίκαιρα λόγω κορονοϊού), σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας ή των εκζεμάτων.

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, καθώς τον βρίσκουμε σε ιατρικές στολές και εξοπλισμό, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.


Επιστήμονες στη Ρωσία έφτιαξαν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες προσώπου, με δομή πολλαπλών στρώσεων που περιλαμβάνει στρώματα με την εναπόθεση ιόντων αργύρου, που έχουν αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες και παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι του κορονοϊού – Φωτογραφία Reuters

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα των παραπάνω ορυκτών βρίσκεται στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφος της χώρας μας και συγκεκριμένα στα μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της βορειονατολικής Χαλκιδικής.

Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις