Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πάτρα: Στο «Καραμανδάνειο» η πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα

Πάτρα: Στο «Καραμανδάνειο» η πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα

Άμεσα πρόκειται να λειτουργήσει στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας η πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα.

Η δημιουργία της μονάδας νοσηλείας στο Καραμανδάνειο της Πάτρας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό έργο σχετικά με την ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, χρηματοδοτήθηκε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Η προτεινόμενη πράξη, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αφορά, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη στελέχωση της ψυχιατρικής δομής για παιδιά και εφήβους που ανήκει στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο, προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως και να λειτουργήσει η κλινική.

Η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται κοντά στο «Καραμανδάνειο» και στεγάζεται στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και ήδη λειτουργούν εκεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων, Παύλος Αθανασόπουλος, «έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την κλινική, που θα έχει δυναμικότητα επτά κλινών».

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, «η κλινική, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, θα στελεχώνεται από πέντε παιδοψυχίατρους, τέσσερις ψυχολόγους, τρεις λογοθεραπευτές, μία κοινωνική λειτουργό, έναν εργασιοθεραπευτή και 17 νοσηλευτές, ενώ αναμένεται να προσληφθεί ακόμη μία κοινωνική λειτουργός».

Επίσης, θα υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτιρίου.

Σχετικά με τις προετοιμασίες για τη λειτουργία της κλινικής, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επειδή δεν βρίσκονται εύκολα γιατροί με την ειδικότητα παιδοψυχίατρου, φροντίσαμε εδώ και περίπου ένα εξάμηνο να έχουμε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, όπως και νοσηλευτές, οι οποίοι απασχολούνται ήδη στην κύρια δομή του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, «η λειτουργία της κλινικής αποτελεί τη μοναδική δομή στη νοτιοδυτική Ελλάδα και πλέον δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται τα περιστατικά σε δομές της Αθήνας».

Όπως προαναφέρθηκε, στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, ήδη, λειτουργεί Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των νηπίων, παιδιών και εφήβων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και γενικότερα των περιοχών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, καθώς και των γονιών και φροντιστών τους, με την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών πρόληψης, φροντίδας, θεραπείας, συμβουλευτικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης σε παιδοψυχιατρικά θέματα.

Παράλληλα, τα εξωτερικά παιδοψυχιατρικά ιατρεία παρέχουν διάγνωση και θεραπεία σε ψυχικά προβλήματα παιδιών, εφήβων και οικογένειας.

Επίσης, στο πλαίσιο των υπηρεσιών του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος εντάσσονται δράσεις εκτός της δομής, όπως διαλέξεις στα σχολεία για ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας και εφηβείας, ομιλίες σε συλλόγους, ειδικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις