Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΠΟΕΔΗΝ: Τα 7 νησιά που χρειάζονται επειγόντως γιατρούς και νοσηλευτές – «Σε κίνδυνοι οι ασθενείς»

ΠΟΕΔΗΝ: Τα 7 νησιά που χρειάζονται επειγόντως γιατρούς και νοσηλευτές   – «Σε κίνδυνοι οι ασθενείς»

«Καμπανάκι» κρούει η ΠΟΕΔΗΝ για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση των υγειονομικών δομών στα νησιά. Το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αναμένεται να επιδεινωθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα την εποχή που ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω του τουρισμού.

Με τα ενοίκια «στον Θεό» και την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, οι γιατροί και νοσηλευτές δεν επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά και κυρίως στα πιο απομακρυσμένα. «Δεν δικαιολογείται η γύμνια, κινδυνεύουν ζωές ασθενών», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς, όπως λέει: «Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα;» και προσθέτει:

«Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 800 ευρώ και τον τόπο κατοικίας τους αλλού», εξηγεί από τη στιγμή, που όπως λέει, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ντόπιοι νοσηλευτές.

Ρόδος: Τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Ρόδου: «Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο», λέει και προσθέτει πως μόνο το ενοίκιο και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και ότι, αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά.

«Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τη νέα κυβέρνηση να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των τεράστιων κενών και να θεσμοθετήσει κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσει προσωπικό.

Λήμνος: Με έναν αναισθησιολόγο

Το νοσοκομείο διαθέτει έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος δεν εργάζεται, καθώς έχει δικαιολογημένη άδεια.

Έπειτα από πρόσφατο τροχαίο ατύχημα, χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας 26χρονος και κλήθηκε στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη πράξη παθολόγος … με μπλοκάκι! Το ίδιο συνέβη και με ασθενή ο οποίος είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Υπηρετεί ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται οι αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις.

Υποστελέχωση υπάρχει και στον παθολογικό τομέα, στον οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας ωτορινολαρυγγολόγος.

Σαντορίνη: Δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος

Στο νοσοκομείο, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, εντοπίζονται τεράστια κενά. Δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος και υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός.

Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση) και μικροβιολόγος, ενώ έχει μόνο έναν παιδίατρο.

Σύρος: Έκλεισε η ΜΑΦ

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, αλλά αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα και ελλείψεις. Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), επειδή οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς. Έχει έναν παθολογοανατόμο, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα. Δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο.

Νάξος: Χωρίς γυναικολόγο, χειρουργό και αναισθησιολόγο

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει γυναικολόγο, ενώ απασχολεί μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο. Δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες.

Κως: Χωρίς παθολόγο

Δεν έχει παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.

Τήνος: Χωρίς παθολόγο και γενικό γιατρό

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο, παρά μόνο έναν γενικό ιατρό. Υπηρετούν ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις