Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

ΠΟΥ υπέρ AstraZeneca: Κανένας λόγος να μη γίνεται το εμβόλιο

ΠΟΥ υπέρ AstraZeneca: Κανένας λόγος να μη γίνεται το εμβόλιο

«Δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19» καθησυχάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά το σάλο που έχει προκληθεί με τις αποφάσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τους εμβολισμούς προληπτικά.

«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε την Παρασκευή (12.03.2021) η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα τις ακολούθησε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία.

Click4more Reuters: Η Astrazeneca θα δώσει μόνο 30 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ τον Μάρτιο

Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασαν, υπερασπιζόμενες ένα «ασφαλές» και «αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση.

«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις