Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Συνέντευξη του Δρ.Γεώργιου Ζώντου σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών

Συνέντευξη του Δρ.Γεώργιου Ζώντου σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης και θέλουν να το λύσουν, αλλά έχουν ενδοιασμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών και πολλών αποτυχημένων αποτελεσμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Μιλήσαμε με τον παγκόσμιου φήμης και έναν από τους πρωτοπόρους στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών Δρ. Γεώργιο Ζώντο, MD, BSc, MSc, PhD, FISHRS, ABHRS, της Zontos Hair & Skin Clinic, για την επίπτωση της τριχόπτωσης στην ψυχολογία ανδρών και γυναικών που πάσχουν από διάφορες μορφές αλωπεκίας και τους τρόπους που εγγυώνται φυσικά αποτελέσματα με διάρκεια και πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος . Όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά, η ακριβής διάγνωση, η χρήση κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, η εξειδικευμένη γνώση των πρωτοποριακών τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών και η εμπειρία του γιατρού, μπορούν να εγγυηθούν θεαματικά αποτελέσματα και πλήρη ικανοποίηση του ασθενούς.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διενέργεια μεταμόσχευσης μαλλιών από μη εξειδικευμένο προσωπικό;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες περιπτώσεων κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, χωρίς επίσημα ιατρικά διαπιστευτήρια και κατ’ επέκταση καταστροφικά αποτελέσματα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων μαλλιών είναι αρκετές φορές μη αναστρέψιμα. Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές είναι η καταστροφή της δότριας περιοχής (depletion) μετά από υπερβολική συλλογή μοσχευμάτων (overharvesting). Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη μόλυνση του δέρματος μετά τη μεταμόσχευση, εμφανώς κακή επούλωση του δέρματος, ανομοιόμορφη αναγέννηση των τριχών , αφύσικα αποτελέσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και νέκρωση του δέρματος.

Με τον πολλαπλασιασμό των παράνομων κλινικών μεταμόσχευσης μαλλιών τα τελευταία χρόνια, τα μέλη της ISHRS(Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών) έχουν δει από πρώτο χέρι την ταλαιπωρία ασθενών που έχουν υποστεί λανθασμένες επεμβάσεις αποκατάστασης μαλλιών. Οι ασθενείς παρασύρονται σε αυτές τις παράνομες κλινικές με παραπλανητικούς διαφημιστικούς ισχυρισμούς που υπόσχονται ουτοπικά αποτελέσματα σε χαμηλές τιμές. Συχνά όμως τα αποτελέσματα αποδεικνύονται καταστροφικά και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, μας επισκέπτονται ασθενείς, ώστε να διορθώσουμε τα αποτυχημένα αποτελέσματα επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Δυστυχώς, είναι έντονο το φαινόμενο αρκετών ασθενών να επιλέγουν την Τουρκία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, λόγω ύπαρξης φθηνών λύσεων, αμφιβόλου όμως ποιότητας.

Ποιοι παράγοντες εγγυώνται μία επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών;

Το πρώτο βήμα πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ακριβής διάγνωση του προβλήματος. Στο Zontos Hair & SkinClinic προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς μας. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε το FOLLYSIS©, το οποίο είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα για την ακριβέστερη και ασφαλέστερη διάγνωση στην αποκατάσταση μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας, του σχεδιασμού και της παρακολούθησης του ασθενούς. Το FOLLYSIS© έχει σχεδιαστεί από
εμένα και την ομάδα μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα και τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (
International Society of HairRestoration Surgery).

Για να θεωρήσουμε άκρως επιτυχημένη τη μεταμόσχευση μαλλιών, πρέπει να έχουμε πετύχει φυσικά αποτελέσματα και το κλειδί είναι η άριστη ποιότητα των μοσχευμάτων. Στην κλινική μας, χρησιμοποιούμε την τεχνική FUE VerticalExtraction, κατά τη διαδικασία εξαγωγής των μοσχευμάτων από τη δότρια περιοχή , η οποία ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της περιοχής αυτής , ενώ παράλληλα επιτρέπει την ευκολότερη και πιο αποτελεσματική εξαγωγή. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος που έχω αναπτύξει, έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Journal of CosmeticDermatology. Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συγκεκριμένη τεχνική δείχνουν ότι ελαχιστοποιεί έως και 394% τον τραυματισμό στο δέρμα και κατά συνέπεια τον σχηματισμό ουλών στη δότρια περιοχή.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή τοποθέτηση των τριχοθυλακικών μονάδων, η οποία γίνεται πάντα και μόνο από τον Ιατρό, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, τα οποία προστατεύουν τα μοσχεύματα από πιθανή καταπόνηση και διασφαλίζουν τη σωστή γωνία και κατεύθυνση. Στη Zontos Hair & Skin Clinic εφαρμόζουμε πρωτόκολλο που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό στην περιοχή υποδοχής έως και 300%, ενώ ταυτόχρονα η πυκνότητα των μαλλιών μπορεί να αυξηθεί έως και 62%, σε σχέση με τις κλασικές τεχνικές, προσφέροντας στον ασθενή ένα μοναδικό φυσικό αποτέλεσμα.

Πόσο μόνιμα είναι τα αποτελέσματα; Μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί δεύτερη μεταμόσχευση μετά από λίγο καιρό;

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μόνιμη και ριζική λύση στην τριχόπτωση. Ταυτόχρονα, η σωστή αξιολόγηση ασθενούς με βάση το φύλο, την ηλικία ,το οικογενειακό ιστορικό, καθώς επίσης και ο ακριβής σχεδιασμός, είναι καθοριστικής σημασίας για μακροχρόνια και φυσικά αποτελέσματα.

Η διάρκεια της διαδικασίας ποικίλλει, καθώς ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ρόλο παίζουν ο αριθμός τριχοθυλακίων, η έκταση του προβλήματος, η πυκνότητα και το πάχος της τρίχας και ο ρυθμός τριχόπτωσης. Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε και τη δυνατότητα συλλογής από τη δότρια περιοχή και το ιατρικό υπόβαθρο του ασθενούς. Μόνο αφού προσδιορίσουμε με ακρίβεια την αιτία της τριχόπτωσης, προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία, ή τον συνδυασμό θεραπειών.

Ποιο είναι το καταλληλότερο προφίλ ασθενούς για μεταμόσχευση μαλλιών;

Σήμερα η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε τις περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης και να προσφέρουμε στους ασθενείς μας φυσικά αποτελέσματα, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και θα τους κάνουν να αισθάνονται καλά με την εμφάνισή τους. Διαθέτουμε πλούσια γνώση για τους μηχανισμούς τριχόπτωσης και τελειοποιούμε συνεχώς τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο, δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις η μεταμόσχευση μαλλιών. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε χειρουργική επέμβαση, όπως προηγούμενες ασθένειες ,ουλοποίηση του δέρματος μετά από μια κακή χειρουργική επέμβαση, φτωχή δότρια ζώνη και η λήψη κάποιων φαρμάκων.

Πώς μπορεί ένας ασθενής να επιλέξει τον κατάλληλο γιατρό και κλινική;

Για να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη λανθασμένη διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης FUE, είναι σημαντικό οι ασθενείς να εμπιστεύονται εξειδικευμένους γιατρούς με διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά διαπιστευτήρια. Οι ασθενείς θα πρέπει να ερευνήσουν το ακαδημαϊκό και ιατρικό υπόβαθρο, καθώς και την αποδεδειγμένη εμπειρία του γιατρού.

Έχει άδεια η κλινική για χειρουργικές επεμβάσεις μαλλιών;

Ο γιατρός είναι χειρουργός μαλλιών; Θα κάνει ο ίδιος την επέμβαση;

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη διενέργεια της χειρουργικής μου επέμβασης, τι ρόλο θα παίξουν και ποια είναι η εκπαίδευση και η εμπειρία τους;

Ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να αξιολογήσει προηγούμενες επιτυχημένες περιπτώσεις και να ρωτήσει τα πάντα για τη διαδικασία. Η αποκατάσταση των μαλλιών είναι διαφορετική για κάθε ασθενή αφού είναι μοναδικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ποια είναι η δική σας εμπειρία στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Έχω διεξάγει με επιτυχία περισσότερες από 6.000 επεμβάσεις σε πολλές χώρες, όπως η Δανία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική. Το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο περιλαμβάνει σπουδές στη Φυσική και την Ιατρική, και διαθέτω Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Τίτλο στην Ιατρική (Τεχνική Αποκατάστασης Μαλλιών FUE). Είμαι ενεργός επιστημονικός ερευνητής, καθώς πιστεύω ακράδαντα στη συνεχή ανάπτυξη του κλάδου μας, μέσω της έρευνας. Άρθρα και μελέτες που έχω πραγματοποιήσει έχουν δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως. Επιπλέον, έχω αναγνωριστεί ως Fellow από την International Society of Hair Restoration Surgery (FISHRS). Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί επίσημη αναγνώριση ότι ένας χειρουργός πληροί εξαιρετικά εκπαιδευτικά πρότυπα και επιδεικνύει ενεργά τις συνεχείς προσπάθειες για αριστεία σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, είμαι Διδάκτωρ στην Αποκατάσταση Μαλλιών και συμμετέχω σε πολυάριθμα παγκόσμια συνέδρια για τη διδασκαλία τεχνικών αποκατάστασης μαλλιών. Εκτός από Diplomate του American Board of Hair Restoration Surgery(ABHRS), εκλέχτηκα πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ABHRS, γεγονός που αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν χειρούργο του κλάδου. Επιπλέον, έχω επίσημη άδεια από το Sundhedsstryrelsen, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Δανίας, για την άσκηση Ιατρικής και μεταμοσχεύσεων στη Δανία.

Μετά από 19χρόνια εμπειρίας στην μεταμόσχευση μαλλιών, έχω ιδρύσει την Πρότυπη Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών Zontos Hair & Skin Clinic, στο κέντρο της Γλυφάδας, με στόχο την παροχή πρωτοποριακών και άριστων υπηρεσιών αποκατάστασης μαλλιών, με βάση τα υψηλοτέρα διεθνή πρότυπα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας σε όσους υποφέρουν από τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Κατ’ επέκταση μπορεί να πληγεί σημαντικά και η αυτοπεποίθησή τους. Στόχος μου είναι κάθε ασθενής να φεύγει από την κλινική μου νιώθοντας χαρούμενος, ικανοποιημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Οι βασικές μου προτεραιότητες είναι η ασφάλεια και η ικανοποίηση του ασθενούς. Νιώθω επαγγελματική πληρότητα για την συμβολή μου στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών μου.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν η και να αναστρέψουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Εγώ και η ομάδα του εφαρμόζουμε, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, πρωτοποριακές και αποτελεσματικές λύσεις για την αποκατάσταση της τριχόπτωσης, τόσο για άντρες, όσο και για γυναίκες. Δίνοντας έμφαση στην γυναικεία αλωπεκία, προσφέρουμε ανανεωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περίπτωσης, που περιλαμβάνουν όχι μόνο φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και μεθόδους αναγεννητικής ιατρικής (PRP).

Για να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Δρ. Ζώντο μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Email:info@zontoshairclinic.com
Τηλέφωνο: +302108980750
H Zontos Hair & Skin Clinic βρίσκεται Ναπολέοντος Ζέρβα 18 Γλυφάδα ΤΚ 16675

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:
Το επίσημο site: https://www.zontoshairclinic.com/
Την επίσημη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/ZontosHairClinic
Την επίσημη σελίδα στο Instagram: https://www.instagram.com/zontos_hairclinic/

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις