Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν και ηλεκτρικό ρεύμα!

Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν και ηλεκτρικό ρεύμα!

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες καθώς για πρώτη φορά ανακάλυψαν πως εκατοντάδες βακτήρια μέσα στο στο σώμα μας, παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα!

Κάποια από αυτά τα ηλεκτροπαραγωγά βακτήρια μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι παθογόνα, όπως αυτά που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση ή ευθύνονται για γάγγραινα, ορισμένοι εντερόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι κ.α.

Άλλα είναι “καλά” όπως τα προβιοτικά και μερικά όπως οι λακτοβάκιλλοι, βοηθούν τις ζυμώσεις π.χ. του γιαουρτιού και του τυριού.

Η ανακάλυψη αυτή θα δώσει νέα ώθηση στους επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν ζωντανές μπαταρίες από μικρόβια καθώς μπορεί στο μέλλον να παράγουν ηλεκτρισμό από βακτήρια μέσα σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

«Μας είχε διαφύγει έως τώρα ότι είναι ηλεκτρογόνα τόσα πολλά βακτήρια που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, είτε ως παθογόνα, είτε ως προβιοτικά είτε εμπλεκόμενα στη ζύμωση ανθρώπινων προϊόντων. Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να μάθουμε πολλά πράγματα για το πώς  μας μολύνουν ή μας βοηθούν να έχουμε υγιές έντερο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ, καθηγητής Νταν Πορτνόι.

Το ρεύμα που γεννιέται από τους μικροοργανισμούς μέσα στο σώμα, φθάνει τα 500 μικροαμπέρ. Τα βακτήρια μέσα στο έντερο παράγουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου τόσο ηλεκτρισμό όσο και τα γνωστά ηλεκτρογόνα  που βρίσκονται στα πετρώματα (περίπου 100.000 ηλεκτρόνια ανά δευτερόλεπτο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις