Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

«Ταξίδι ελπίδας» στο Μέγαρο Μουσικής – Άγνωστες αλήθειες για τη νόσο Αλτσχάιμερ

«Ταξίδι ελπίδας» στο Μέγαρο Μουσικής – Άγνωστες αλήθειες για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας αλλά τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά… 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών.

Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου; Πότε πρέπει να επισκεφθεί γιατρό; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και ποιο το κόστος θεραπείας; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα απαντήσουν ειδικοί που θα πάρουν μέρος στην πρώτη υβριδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην πρόσκληση αναφέρεται: «Η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ σας προσκαλεί στην πρώτη υβριδική (δια ζώσης και διαδικτυακή) εκδήλωση “Ταξίδι Ελπίδας” που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 17:00-20:00 με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί συζητούν με το ευρύ κοινό, τους φροντιστές, τους πάσχοντες και την επιστημονική κοινότητα για την ασθένεια και την περίθαλψη ατόμων με άνοια, Αλτσχάιμερ και διαταραχές μνήμης και νοητικών λειτουργιών. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν δια ζώσης μόνο οι έχοντες Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό Νόσησης.» 

Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο «Johns Hopkins Bayview», Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Ποιος είναι ο καθηγητής

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος μεγάλωσε στην Αθήνα και έκανε σπουδές στην Ψυχολογία στο Northwestern University. Αφού έλαβε το πτυχίο του, προχώρησε στο Washington University στο St. Louis, όπου πήρε διδακτορικό στην Ιατρική. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική και την Nευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, απέκτησε MHS στην επιδημολογία.

Το 2000 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στο Bloomberg School of Public Health. Tο 2006, έγινε Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview, ενώ έναν χρόνο αργότερα, έγινε κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Johns Hopkins.

Tο 2012, έλαβε το βραβείο Επιφανών Επιστημόνων (Distinguished Scientist Award) της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Αυτό ήταν το πρώτο από τα 3 βραβεία γηριατρικής Ψυχιατρικής με τα οποία τιμήθηκε, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, γνωστό ως “trifecta”. Το 2019, ίδρυσε και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins, ενώ κατόπιν απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, το όνομα του Δρ. Λυκέτσου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors).

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις