Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεανώ Καρποδίνη: Tι απαντά στην ανάρτηση Πολάκη για «συνταγογράφηση εξέτασης εγκυμοσύνης σε άνδρα»

Θεανώ Καρποδίνη: Tι απαντά στην ανάρτηση Πολάκη για «συνταγογράφηση εξέτασης εγκυμοσύνης σε άνδρα»
Φωτογραφία: Eurokinissi

“Παραπλανητική και συκοφαντική” χαρακτηρίζει η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, την ανάρτηση στα social media του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αναφορικά με παραπεμπτικό που αποζημιώνει εξέταση προγεννητικού ελέγχου σε άνδρα.

Με στόχο «την ενημέρωση των πολιτών για τα πραγματικά γεγονότα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, διευκρινίζει πως η εν λόγω εξέταση γονιδιακού ελέγχου για την κυστική ίνωση, την οποία έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δύναται να συνταγογραφηθεί και σε άνδρες.

«Καταρχήν ο βουλευτής κ. Πολάκης, ως ιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται:

και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δείτε την ανάρτηση του βουλευτή κ. Πολάκη:

Θ. Καρποδίνη: «Ο γιατρός έγραψε λάθος διάγνωση»

Στην ανακοίνωση του, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει επίσης, πως «το παραπεμπτικό που αναρτήθηκε στα social media από τον βουλευτή κ. Πολάκη κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναγράφει λάθος διάγνωση. Η συνταγογράφηση αφορά πατέρα -εμβρύου με υποψία για κυστική ίνωση, γεγονός που έπρεπε να σημειωθεί στο κατάλληλο πεδίο από τον συνταγογράφο ιατρό. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στα πλαίσια Προγεννητικού ελέγχου, γι΄αυτό και ο ιατρός προσδιόρισε ότι αφορά κύηση».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ο κ. Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει τα παραπάνω πολύ καλά, αλλά προφανώς δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση μέσω αναρτήσεων του, όπου στη συνέχεια αφαιρεί τις φωτογραφίες που είχε αρχικά αναρτήσει!».

ΕΟΠΥΥ: «Η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του κ. Πολάκη»

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει πως υπηρετώντας την υποστήριξη των πασχόντων με Κυστική Ίνωση, που ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς νοσηλείες, από την δύσκολη καθημερινότητά που βιώνουν και από το άγχος της μεταμόσχευσης, «στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου των ζευγαριών».

Επίσης, αναφέρεται πως η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του κ. Πολάκη, με υπογραφή του και ότι με βάση τον Νόμο 4052/2012 ήταν ο αρμόδιος Υπουργός για να θέσει τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

«Επομένως αντιμετωπίζουμε την ανάρτησή του για την «τρύπα στο σύστημα» ως αυτοσαρκασμό καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη μνήμη ούτε την αρετή της αυτοκριτικής».

Σχετικά με τις αλλαγές στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πολάκης και οι οποίες όπως λέει «σχετίζονται με μη υλοποίηση σχεδίων πριμοδότησης συγκεκριμένων επιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας», προφανώς για τον κ. Πολάκη ένα υπηρεσιακό στέλεχος μετακινείται σε θέσεις ευθύνης μόνο όταν δεν εξυπηρετεί τρίτα συμφέροντα. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;, διερωτάται η Θεανώ Καρποδίνη.

Επιπροσθέτως αναφέρεται πως ο κ. Πολάκης «επιλεκτικά ξεχνάει ότι με δική του ευθύνη επί πέντε έτη οι διοικήσεις που διορίστηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν φρόντισαν για την κατάρτιση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, αλλά το υπονόμευσαν, οδηγώντας τον Οργανισμό σε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού του, σε αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και απέτρεψαν τη διεξαγωγή κρίσεων των προϊσταμένων βάσει των ισχυουσών δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων».

Τέλος η Διοίκηση καταλήγει: «Ας αναγνωρίσει ο κος Πολάκης ότι η ανάρτησή του είναι θεσμικά απρεπής υπό την ιδιότητα του βουλευτή και του ιατρού προς τους συναδέλφους του ιατρούς αλλά και τους πολίτες».

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις