Υγεία

Τι έδειξαν πάνω από 90.000 τεστ κορονοϊού που έγιναν στην ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – Ο μήνας που χτύπησε «κόκκινο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Περισσότερα από 90.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Παράλληλα έχουν γίνει και σχεδόν 14.000 έλεγχοι αντισωμάτων κατά του νέου ιού. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το Εργαστήριο είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στη χώρα.

Η ομάδα του Εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπίστωσε πως τον Μάρτιο – όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα – 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν θετικά στο νέο κορονοϊό Sars-Cov2.

Τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικών ξεπέρασε το 6%, ενώ από το Μάϊο έως και τον Αύγουστο ήταν κάτω από 1%.

Μέχρι στιγμής, ο μήνας με τα περισσότερα τεστ ήταν ο Σεπτέμβριος, οπότε πραγματοποιήθηκαν πάνω από 18.000 έλεγχοι, εκ των οποίων 284 (1,5%) προέκυψαν θετικοί.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα θετικά τεστ στις ηλικίες 18 – 30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες. 

Τα κυριότερα συμπτώματα – Σημαντικό το ποσοστό των ασυμπτωματικών

Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι, συχνότερα, τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς  στο εργαστήριο για έλεγχο. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία.

Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Κατά πλειονότητα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ζητούν να εξεταστούν, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή, είτε επειδή το απαιτεί η εργασία τους.

Πώς γίνεται το τεστ

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιικού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορονοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη.   

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το τελευταίο διάστημα, διενεργούνται καθημερινά στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 1000 μοριακά τεστ, με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 24 ώρες. Πραγματοποιούνται και μοριακά τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού, με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος.

Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με υπεύθυνη την Εργαστηριακή Γενετίστρια Δρα Λουίζου Ειρήνη απαρτίζεται από 8 Βιολόγους και 3 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένο με 5 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 5 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Το Εργαστήριο εφαρμόζει την τεχνική της μοναδιαίας ανάλυσης (κάθε δείγμα χωριστά) και όχι του pooling (πολλά δείγματα μαζί). Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εργαστηρίου, με το pooling υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλού ιϊκού φορτίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 20 Χρόνια Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS, Γενικός Χειρουργός Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 20 Χρόνια Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Έδωσαν «μαγικά μανιτάρια» σε 80χρονη ασθενή με Αλτσχάιμερ στη Βραζιλία και βελτιώθηκε προσωρινά η κατάστασή της
Παρά την «παροδική λειτουργική βελτίωση» της ασθενούς, οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Μην δοκιμάσετε να χορηγήσετε στο σπίτι την ουσία σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ»
Sad senior old woman. Lonely from loss or sick with headache. Upset patient in retirement home with stress or pain. Alzheimer, depression, senility or dementia. Disorder, migraine or insomnia.
Laser για μυωπία το καλοκαίρι: Μύθοι και αλήθειες για την ιδανική εποχή της επέμβασης
Οι σύγχρονες διαθλαστικές επεμβάσεις με λέιζερ επιτρέπουν γρήγορη ανάρρωση και ασφαλή αποθεραπεία όλο τον χρόνο, αρκεί να τηρούνται οι μετεγχειρητικές οδηγίες και η σωστή προστασία των ματιών
Πηγή φωτό: iStock