Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει την καρδιά – Τι… κινήσεις κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει την καρδιά – Τι… κινήσεις κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ

Η ιδέα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι “πιο υγιεινά” από τα κανονικά τσιγάρα προκάλεσε την ραγδαία ενίσχυση μιας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Η φαντασία του κοινού στην εποχή της πληροφορίας επέτρεψε την ταχεία διαβίβαση δεδομένων, ακόμη και αν αυτά τα δεδομένα ήταν ανακριβή ή και ψευδή.

Από αυτό το φθινόπωρο, σχεδόν το 20% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων στηριζόταν μέχρι πρότινος στην έλλειψη αξιόπιστης έρευνας και όχι σε πλεόνασμα τίμιων ερευνών.

Η “μειωμένη συγκέντρωση τοξικών ουσιών” σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αναιρεί τις επιβλαβείς επιδράσεις του καπνίσματος. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε ίσως να τις μειώσει.
Ο εθισμός των καπνιστών απλά άλλαξε… στόχο. «Μεταβίβασαν» την επιθυμία τους για κάπνισμα σε μια άλλη “συσκευή”, ή, χειρότερα, δημιουργήθηκε μια εντελώς νέα κατηγορία καπνιστών (ακόμα και νέων καπνιστών, οι οποίοι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ πριν το κανονικό τσιγάρο) που ξεγελάστηκε από τις διάφορες γεύσεις σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις