Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων βρέθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά

Βρετανία: Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων βρέθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά
Eurokinissi

Με τη γρίπη των χοίρων A(H1N2)v- διαγνώστηκε ένας άνθρωπος στη Βρετανία, ο οποίος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος της συγκεκριμένης γρίπης, το οποίο προσέβαλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο αυτό στέλεχος της γρίπης των χοίρων – παρόμοιο με τον ιό της γρίπης που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στους χοίρους – ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο στη Βρετανία.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με τη λοίμωξη -γρίπη A(H1N2)v- μετά από εξετάσεις που έκανε αφότου επισκέφθηκε τον γιατρό του στο βόρειο Γιορκσάιρ, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το skynews, το εν λόγω κρούσμα δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους, ενώ έχει πλέον αναρρώσει πλήρως.

Ωστόσο, η εστία της μόλυνσης είναι ακόμη άγνωστη και υπό διερεύνηση.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της επιτήρησης στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ιατρεία και νοσοκομεία.

Όπως ανακοινώθηκε, είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο συγκεκριμένος ιός σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι πολύ παρόμοιος με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους.

Οι χοιροτρόφοι ενθαρρύνονται να αναφέρουν αμέσως κάθε υποψία γρίπης των χοίρων στα κοπάδια τους στον τοπικό κτηνίατρο.

Όπως σημειώνεται, δεν είναι γνωστό επίσης σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος ή εάν θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν το στέλεχος θα μπορούσε να έχει δυναμικό να προκαλέσει πανδημία.

Έχει ενημερωθεί ο ΠΟΥ

Η UKHSA έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το κρούσμα.

Από το 2005, έχουν αναφερθεί συνολικά 50 περιπτώσεις γρίπης A(H1N2)v σε ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά καμία από αυτές δεν σχετίζεται γενετικά με το νέο αυτό στέλεχος.

Οι H1N1, H1N2 και H3N2 είναι οι κύριοι υποτύποι των ιών της γρίπης των χοίρων Α στους χοίρους και περιστασιακά μολύνουν και ανθρώπους.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η UKHSA είπε ότι το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρει από τα πρόσφατα κρούσματα H1N2 σε ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά είναι παρόμοιο με τους ιούς που ανιχνεύονται σε χοίρους στη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, υπήρξε μια πανδημία στους ανθρώπους που προκλήθηκε από το στέλεχος γρίπης H1N1, που συνήθως αναφέρεται ως «γρίπη των χοίρων». Το στέλεχος αυτό κυκλοφορεί πλέον στους ανθρώπους εποχιακά.

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις