Τρίτη, 21 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ποιος Μέσι και Νεϊμάρ; Η κομβική παρουσία του Ουμτιτί στην Μπαρτσελόνα

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Τα μεγάλα ονόματα είναι οι Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες. Όταν λείπουν από την ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί στερούνται… λάμψης και επιθετικότητας. Οι αριθμοί όμως δείχνουν πως όταν απουσιάζει ο Σαμουέλ Ουμτιτί (!) από την αρχική σύνθεση των “μπλαουγκράνα”, τότε τα αποτελέσματα για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε είναι απογοητευτικά.

Η παρουσία παικτών όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ, ο Λουίς Σουάρες, ο Αντρές Ινιέστα και ο Χεράρδ Πικέ καθιστά την Μπαρτσελόνα μία ομάδα αστέρων, που ο καθένας εξ αυτών μπορεί (τρόπος του λέγειν φυσικά) να πάρει ένα ματς μόνος του. Προφανώς η απουσία οποιουδήποτε εξ αυτών δημιουργεί κάποια προβλήματα στον Λουίς Ενρίκε, αφού, όσο βάθος και να ΄χει μία ομάδα στον πάγκο της, τέτοιοι παίκτες δεν αντικαθίστανται εύκολα.

Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν το προφανές, ας ρίξουμε και μια ματιά στη στατιστική: ο Μέσι έχει λείψει φέτος από τρία ματς πρωταθλήματος κι άλλη μία φορά μπήκε ως αλλαγή (προερχόμενος από τραυματισμό). Η Μπαρτσελόνα σε αυτά τα παιχνίδια είχε δύο νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Σε πέντε ματς χωρίς τον Νεϊμάρ, ο απολογισμός ήταν τέσσερις νίκες και μία ήττα, ενώ χειρότερα είναι τα πράγματα όταν δεν ξεκινά ο Σουάρες (μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα). Στα εννέα ματς που έλειψε ο Πικέ οι «μπλαουγκράνα» δεν επηρεάστηκαν καθόλου, μετρώντας οκτώ νίκες και μόλις μία ήττα, ενώ ο Ινιέστα έτσι κι αλλιώς έχει απουσιάσει περίπου από τα μισά παιχνίδια της σεζόν, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω rotation, ενώ κάποιες φορές ο Λουίς Ενρίκε τον κρατάει στον πάγκο και τον χρησιμοποιεί ως αλλαγή.

Εκεί όμως που η στατιστική βγάζει… λαβράκι, είναι η περίπτωση του Σαμουέλ Ουμτιτί. Ο Γάλλος σέντερ μπακ αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τη Λιόν ως μελλοντική λύση, σταδιακά όμως κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, που τον προτιμά αρκετές φορές ως παρτενέρ του Πικέ ή του Μασεράνο στο κέντρο της άμυνας. Ο Ουμτιτί έχει αγωνιστεί σε 16 παιχνίδια πρωταθλήματος (εκ των οποίων τα 15 ως βασικός), στα οποία η Μπαρτσελόνα μετράει ισάριθμες νίκες. Αντίθετα, στους 11 αγώνες που ο Γάλλος δεν έπαιξε, είτε από επιλογή είτε λόγω τραυματισμού, η συγκομιδή των Καταλανών είναι για… υποβιβασμό: μόλις δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και τρεις ήττες, δηλαδή 12 από τους διαθέσιμους 33 βαθμούς!

Σύμπτωση ή μη, η παρουσία του Ουμτιτί αποδεικνύεται πολύ σημαντική για την Μπαρτσελόνα, ίσως επειδή προσθέτει στην αμυντική γραμμή δύναμη και ταχύτητα που λείπουν από τους Πικέ και Μασεράνο. Ο Γάλλος έχει κερδίσει έτσι κι αλλιώς πολλούς «πόντους» και, καθώς ακόμη διανύει το 24ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύτιμη μονάδα για το μέλλον των «μπλαουγκράνα», έστω κι αν -ακόμη- υστερεί κάπως σε τεχνική κατάρτιση, συγκριτικά με ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ακόμη και από τους αμυντικούς των Καταλανών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε