Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σφοδρή επίθεση Βασιλακόπουλου στη ΓΓΑ – “Δημιουργεί επεισόδια το ποδόσφαιρο και τιμωρούν το μπάσκετ”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε στο χρονικό της αναβολής του τελικού, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνικούς χειρισμούς από την Πολιτεία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε για τις συσκέψεις και τις δικαιολογίες που ακούστηκαν σε αυτές αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η ΓΓΑ και η αστυνομία δεν μπορούσαν να βρουν λύση.

Ανέφερε ότι η ΕΟΚ δεν μπορεί να αποφασίσει την αναβολή του αγώνα, ενώ έκανε επίθεση στα όργανα της Πολιτείας λέγοντας ότι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο Βασιλακόπουλος και μετά θα αναβάλουν τον τελικό.

Όσον αφορά στη βία, αφού την χαρακτήρισε “ποδοσφαιρική” ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συστράτευση.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Γιώργου Βασιλακόπουλου:

“Στις 10 Φλεβάρη στείλαμε έγγραφο και ζητήσαμε τις ενέργειες της Πολιτείας. Η ανταπόκριση ήρθε με σύσκεψη στις 25 Φεβρουαρίου. Από την πρώτη στιγμή η ομοσπονδία είπε δημόσια πως ο τελικός θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί σας βρήκαν ευκαιρία να με λοιδορήσουν. Είμαι της άποψης ότι η συντεταγμένη Πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Πρέπει να συνταχθούμε. Είχαμε προτείνει πέρυσι να γίνει ο αγώνας σε ένα από τα δύο μεγάλα γήπεδα παρουσία κόσμου. Αυτή είναι και τώρα η άποψη της ομοσπονδίας. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η άδεια της αστυνομίας.

Στη σύσκεψη της 25ης Φεβρουαρίου όποιος περνούσε έμπαινε και μέσα. Μέχρι και οι ‘Πελαργοί’, που δεν καταλαβαίνω τι θέση είχαν. Θέση της ΓΓΑ ήταν να γίνει ο αγώνας παρουσία μαθητών ή να μη διεξαχθεί καθόλου. Αυτό αναφέρεται και στα πρακτικά. Ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα αναβολής. Εμείς ακόμη και τώρα θα επιμέναμε ο αγώνας να γίνει στις 6 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας συμφώνησε με τις θέσεις της ΓΓΑ κι ανέλαβε όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης και διάθεσης εισιτηρίων που θα παραλάμβαναν από την ΕΟΚ. Το πρακτικό της σύσκεψης υπογράφηκε από όλους.

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου παραδώσαμε στην αστυνομία 3.000 εισιτήρια για να πάμε στο Υπουργείο Παιδείας και να μοιραστούν στους μαθητές. Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΟΚ και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου είχα προτείνει να παρακολουθήσω μαζί με τους προέδρους τον τελικό, μας ήρθε νέο χαρτί. Μας κάλεσαν σε νέα σύσκεψη με έγγραφο που είχε την υπογραφή του γενικού γραμματέα αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή. Εμείς απαντήσαμε ότι μας προκαλεί έκπληξη αυτό το έγγραφο και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα που επιβάλουν τροποποίηση των ωρών διεξαγωγής. Δεν πήραμε απάντηση ποτέ.

Στη σύσκεψη της Τρίτης, το Υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για πρόθεση. Πιστεύω πως στο Υπουργείο πρέπει να ξέρουν γράμματα. Δεν ήταν πρόθεση, ήταν ξεκάθαρη θέση. Μας είπαν πως δεν είχαν χρόνο. Δεν κατάλαβα, την Παρασκευή υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε τρεις μέρες μετά; Μας έκαναν λόγο για τις Απόκριες. Δεν ήξεραν εδώ κι ένα χρόνο πότε είναι οι Απόκριες. Μάλλον θεωρούν τους άλλους καραγκιόζηδες.

Ο εκπρόσωπος της ΓΓΑ επανέλαβε την ίδια θέση. Αντί οργανωμένων οπαδών να δουν τον αγώνα μαθητές ή αθλητές ακαδημιών έως 12 ετών. Στα πρακτικά αναφέρεται πως θέση του ΓΓΑ είναι να αναβληθεί ο αγώνας ή να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω πως είναι μια πρόταση ακραία. Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει αγώνας κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή τι, να κάνουμε έναν αγώνα απλά και μόνο για να τον κάνουμε; Στο δίλημμα να γίνει ο αγώνας χωρίς φιλάθλων ή να αναβληθεί, η αστυνομία πρότεινε την αναβολή του.

Ας αρχίσουμε για να μην κρατάμε σε αγωνία κάποιους κυρίους, που περιμένουν τι θα πω εγώ για να πάρουν αποφάσεις. Εδώ φτάσαμε. Αυτή η αναποφασιστικότητα πυροδοτεί τη βία. Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να συγκρούεται. Αυτό είναι που λείπει και το οποίο εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί να δημιουργεί επεισόδια το ποδόσφαιρο και να τιμωρείται το μπάσκετ. Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε το μπάσκετ με οποιοδήποτε άλλο άθλημα, ειδικά μετά τα γεγονότα που έγιναν στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι θέση του δημοσιογράφου να λύσει το θέμα. Είναι δικό μας θέμα και της Πολιτείας. Έχουμε φτάσει σε νηπιακή ηλικία. Παίζουμε παιχνίδια των ηλικιών αυτών. Τις κουμπάρες ή το κρυφτούλι. Ή παιχνίδια τακτικισμών που δεν επιτρέπονται σε τέτοιους φορείς. Στο μπάσκετ θα έπρεπε όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, να είμαστε πιο σοβαροί.”

Μίλησα με τον κύριο Νικητιάδη, που με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού ήταν στη Στοκχόλμη συμφωνήσαμε να επιμείνουμε σε όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής. Δεν υπάρχει όμως χρόνος για να αλλάξει ό,τι είναι δρομολογημένο να αλλάξει. Έπρεπε να εμμείνουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην Παρασκευή. Τώρα έχουμε φτάσει Τετάρτη μεσημέρι. Τι να κάνουμε, σύσκεψη το Σάββατο για το πώς θα γίνει ο αγώνας την Κυριακή; Όποιος είναι μια σύσκεψη πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει. Δεν ξέρω τι άλλα παιχνίδια μπορεί να υπεισέρχονται σε αυτή την ιστορία. Η Πολιτεία έχει δικαίωμα μόνο να αναβάλει τον αγώνα εκ του νόμου. Όχι να πει τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν τον έχει αναβάλει ακόμη. Έχουμε δώσει τα εισιτήρια για τους μαθητές κι έχουμε μείνει στα συμφωνηθέντα της Παρασκευής. Φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε. Κι εγώ αυτό περιμένω. Ο νόμος είναι σαφής. Μόνο η ΓΓΑ έχει δικαίωμα να αναβάλει ή να ματαιώσει τον αγώνα λόγω ζητημάτων ασφαλείας. Δεν με φοβίζει τίποτε, ούτε ο κίνδυνος ματαίωσης. Όμως αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον αθλητισμό και αποτελεί ομολογία πως η βία διοικεί τον αθλητισμό. Κάποιοι λένε να κάνουμε Final 8, όπως στο εξωτερικό. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε το Final 2.”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε