Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Χρυσοχοίδης: Αποβολή από πρωτάθλημα και Ευρώπη!

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2010 | 16:18
Πρώτη δημοσίευση: 26.03.2010 | 16:18

Τα επεισόδια στην Καβάλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που στην εισήγηση του προς την κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είδε και αυτός όπως όλη η Ελλάδα, άλλωστε, τις σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν στο “Ανθή Καραγιάννη” στο περιθώριο του αγώνα Καβάλα – Άρης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.
 
Ο νόμος για την απαγόρευση των μετακινήσεων όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού οι οπαδοί σκαρφίζονται ένα σωρό τρόπος για να ακολουθούν την ομάδα και αναγκάζουν την Πολιτεία να πάρει δραστικότερα μέτρα.
 
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

“Τα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Καβάλας και Άρη δεν τιμούν την οργανωμένη Πολιτεία ούτε βεβαίως τον οργανωμένο Αθλητισμό. Και επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο ότι η βία στους αθλητικούς χώρους δεν πρόκειται να θεραπευτεί με κροκοδείλια δάκρυα, ρητορικές καταδίκες και αφορισμούς. Απαιτούνται γενναία μέτρα που θα σπάσουν το απόστημα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας από τους λογής-λογής πατρόνες του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.

Θέλω να απευθύνω ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους όσοι υποθάλπουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη βία στα γήπεδα: Από εδώ και μπρος, βασική στρατηγική επιδίωξη της Πολιτείας θα είναι η σύνδεση της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων με τη συμπεριφορά των οπαδών τους καθώς και η αυστηροποίηση των πειθαρχικών διοικητικών ποινών τόσο των ομάδων όσο και των οπαδών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει εδώ και ένα μήνα την καταλληλότητα των γηπέδων που διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, με στόχο να εντοπιστούν όσοι χώροι λειτουργούν παρανόμως χωρίς να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας. Το επόμενο βήμα, εφόσον δεν συμμορφωθούν οι διοικήσεις τους, θα είναι το σφράγισμά τους.

Αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών με κύριο στόχο να απαλλάξουμε την Αστυνομία από ένα πάρεργο που στερεί πολύτιμο προσωπικό από μάχιμες υπηρεσίες, αποδυναμώνει τα Αστυνομικά Τμήματα και κοστίζει υπέρογκα ποσά που επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Γνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι πανάκεια, έχει προσωρινό χαρακτήρα και όπως αποδεικνύεται, είναι ευάλωτη εξαιτίας της απροθυμίας των Π.Α.Ε. να συνεργαστούν με τις Αρχές. Και αυτή η απόφαση θα τροποποιηθεί, ώστε να υποχρεωθούν οι Π.Α.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη βάση αυστηρών διοικητικών μέτρων.

Απέναντι στη μάστιγα του χουλιγκανισμού, η λύση πρέπει να είναι θεσμική, με όχημα την διαφάνεια και την αυστηρή απόδοση ευθυνών. Αποτελεί δε προσωπική εισήγησή μου προς την Κυβέρνηση ο υποβιβασμός, ο αποκλεισμός από το ελληνικό πρωτάθλημα ή η απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσων ομάδων υποθάλπουν τον χουλιγκανισμό και επιτρέπουν τα γήπεδά τους να μετατρέπονται σε θέατρα εχθροπραξιών.

Απέναντι σε μια Πολιτεία που προσπαθεί να αποκλιμακώσει τη βία, οι Π.Α.Ε. οφείλουν να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν τους κανόνες και τους νόμους. Είναι ζήτημα χρόνου να γίνουμε μάρτυρες τραγικών περιστατικών που θα κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές και περισσότερο πόνο. Σε αυτήν την περίπτωση η ηθική αυτουργία όσων σήμερα νίπτουν τας χείρας τους ή βολεύονται να καταδικάζουν την Αστυνομία ως μόνη υπεύθυνη για το χάος που οι ίδιοι υποδαυλίζουν, θα είναι δεδομένη”.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook