Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Πράσινο” Γερουλάνου στον Πρίγκιπα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προανήγγειλε την αλλαγή του νόμου που απαγορεύει σε ξένους υπηκόους να έχουν στην ιδιοκτησία τους ελληνικές ΠΑΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την μεταβίβαση του Παναθηναϊκού στον Πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Γερουλάνος στην εκπομπή “Δίκη” στον ΣΚΑΪ:

«Θα υπάρξει αλλαγή στο νομοσχέδιο. Ο νόμος αυτός γράφτηκε για μια άλλη εποχή. Πρέπει να έχουν κάποια υπόσταση αυτοί οι επιχειρηματίες που προέρχονται από το εξωτερικό. Δεν πρέπει να είναι εθνικά τα κριτήρια, αλλά κριτήρια φερεγγυότητας. Να λειτουργούν, δηλαδή, στο πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία.

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο για παράδειγμα, έχουν μπει Ρώσοι που μπορεί να μην πλούτισαν με το ευαγγέλιο στο χέρι, αλλά λειτουργούν όπως επιβάλει η αγγλική πολιτεία, γιατί υπάρχουν κανόνες».

Για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αθλητικής και της ποινικής δικαιοσύνης:

Αθλητική και ποινική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητοι χώροι. Η πολιτεία δεν βάζει κανέναν στη φυλακή και αυτό είναι ευτυχές. Πρέπει όμως η πολιτεία να συνταχθεί για να πετύχουμε ορισμένα πράγματα. Εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο και το πρώτο βήμα αλλά ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εγώ θεωρώ ότι η δικαιοσύνη κάνει αυτό που πρέπει. Βλέπω βήματα με θετικές διαθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα και αποφάσεις που θα μας κάνουν εντύπωση. Δεν πρέπει, όμως, να μας απογοητεύει αυτό.

Για το φαινόμενο τα πρωτοβάθμια όργανα να καταδικάζουν και τα δευτεροβάθμια να αθωώνουν:

Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να είναι συνεπής. Να μην κρίνουν με άλλα κριτήρια τα ίδια πράγματα. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια. Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν και ακραίες αντιδράσεις. Χρειάζεται νηφαλιότητα. Όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να συμβάλουν.

Για τη δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο που τείνει να γίνει ασύδοτο:

Το αυτοδιοίκητο είναι ένας θεσμός, μια παραδοχή που έχει τα όρια του. Αυτά τα όρια έχουν ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Ας εξαντλήσουμε πρώτα τα όρια που έχει η πολιτεία στη διάθεση της και μετά ας μπούμε και στο αυτοδιοίκητο. Αν θέλουμε μπορούμε να μπούμε.

Για το κατά πόσο ισχύει ότι επηρέασε τις αποφάσεις της ΕΕΑ για Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα και τι έγινε στις υποθέσεις αυτές:

Ο πολιτικός μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα. Ένα τηλέφωνο ενός δευτερολέπτου χρειάζεται. Αν όμως πεις στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού “κάνε αυτό”, τότε δεν θα παίρνει ποτέ απόφαση αν δεν της πεις εσύ. Εγώ δεν παρεμβαίνω. Δεν είναι ηθικοπλαστικός ο λόγος που δεν το κάνω. Είναι πολιτική απόφαση να μην παρεμβαίνω. Το έχω πει και στους βουλευτές του Βόλου. Δώσαμε αγώνα για να μην παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.

Από εμένα δεν υπήρχε παρέμβαση. Υπήρξε μόνο μια δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι υποχρέωση της ΕΕΑ να εξετάσει τις ιδιοκτησίες. Αν αυτό που είπα είχε επιρροή, χαίρομαι γι’ αυτό. Το αυτονόητο είπα. Ήταν μια προειδοποίηση προς τις ομάδες. Η ΑΕΚ ήρθε και είπε ότι της λείπει ένα χαρτί και ότι θα το φέρει. Όπως και έκανε. Ο Βόλος και η Καβάλα μας είπε… “αυτές είναι οι ιδιοκτησίες μας, πάρτε τες έτσι όπως είναι”. Οι ομάδες όμως είχαν προειδοποιηθεί. Δεν κατέστρεψε ο Γερουλάνος τον Βόλο, όπως λένε κάποιοι. Η ΟΥΕΦΑ ήταν αυτή που μας τον έφερε πίσω τον Ολυμπιακό Βόλου. Αρέσει άραγε στο Βόλο αυτό που τους είπε η ΟΥΕΦΑ για την ομάδα τους;

Για τις χιλιάδες συνομιλίες που δεν έχουν ακόμη απομαγνητοφωνηθεί:

Ούτε χέρια υπάρχουν, ούτε τεχνογνωσία για να γίνει η δουλειά. Θέλει χρόνο και χρήμα. Πόροι δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, η απόφαση να προχωρήσουμε και πρέπει να κάνουμε μια υπέρβαση. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Οι διωκτικές αρχές έχουν πολλά εγκλήματα να αντιμετωπίσουν.

Για την έναρξη του πρωταθλήματος:

Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μάχη, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Να μην αφήσουμε τα πράγματα να πάνε πίσω. Στο τέλος πρέπει να είμαστε καλύτερα από ότι είναι σήμερα. Είναι ξεκάθαρο πάντως, ότι μεσούντος του πρωταθλήματος θα συνεχίζεται η έρευνα. Θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Για το αν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο αξιόπιστοι συνομιλητές της πολιτείας:

Τον πρώτο ρόλο τον έχει πάντα η πολιτεία. Εμείς θα δώσουμε το ρυθμό μέσα στον οποίο θα γίνεται η συζήτηση. Δεν μπορεί κανείς να αποποιηθεί το ρόλο του. Στο ποδόσφαιρο μας δοκιμάζουν. Αν η στάση που κρατάμε είναι συνεπής. Μετράνε αυτά που λέμε. Όσο περισσότερο συνεπείς είμαστε, τόσο περισσότερους συμμάχους έχουμε.

Για τη βία σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ:

Έχουμε διακόψει τη χρηματοδότηση. Μόνο για τις φανέλες δίνουμε χρήματα. Αυξήσαμε και τις ρήτρες βίας. Αν δεν τηρήσουν το πειθαρχικό δίκαιο που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα προχωρήσει η χρηματοδότηση. Αν τηρούνται όλα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Για του συνδέσμους φιλάθλων:

Οι λέσχες κινδυνεύουν από την ανομία. Τα ναρκωτικά και τα όπλα. Για να επιβιώσουν αυτοί οι χώροι πρέπει να μπούνε κανόνες στον τρόπο λειτουργίας τους. Αναστέλλουμε τη λειτουργία τους για να μπουν οι κανόνες. Την ευθύνη θα την αναλάβουν οι ομάδες.

Για τον Ηρακλή και το αν υπάρχει τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας στο ποδόσφαιρο:

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Εμείς δεν εστιάζουμε σε ομάδες. Όποιος είναι εντάξει, δεν μπορεί να τον πειράξει κανείς. Ούτε το “μόνο οι μικρές και ποτέ οι μεγάλες” ισχύει. Αν δείτε και στα στημένα πρωταγωνιστούν οι μικρές ομάδες. Το ποδόσφαιρο τα έχει αφήσει ανοιχτά αυτά τα θέματα, όπως τη δικαιοδοσία του διαιτητικού, ώστε να μην κλείνει ο κύκλος. Αν κάποιος ερχόταν σε δύσκολη θέση, θα έβρισκε πάντα μια άλλη δίοδο.

Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ:

Δεν πρέπει να φοβούνται τη διεύρυνση του σώματος. Μόνο καλό μπορεί να τους κάνει.

Για το ποιος θα διοργανώσει το επόμενο πρωτάθλημα, η ΕΠΟ ή η Σούπερ Λίγκα:

Δεν ξέρω. Όποιος και να το οργανώσει πρέπει να ξέρει ότι ο τρόπος που λειτουργούσαν παλιά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κοινωνική ανοχή έχει εξαντληθεί.

Για τη μείωση στις κρατικές επιχορηγήσεις κατά 50 εκατ. ευρώ:

Δεν υπάρχει ακόμα κάτι τέτοιο. Θα βρούμε μια λύση με τον κ. Βενιζέλο. Εμείς έχουμε εξοικονομήσει πολλά χρήματα ως υπουργείο. Ίσως δεν χρειαστεί καμία περικοπή ή τουλάχιστον να μην γίνει τόσο απότομα.

*Στην εκπομπή αποκαλύφθηκε με ντοκουμέντα πως η ίδια γυναίκα δικαστικός, συμμετείχε στη σύνθεση τόσο του δικαστηρίου που έδωσε αναστολή στον Μάκη Ψωμιάδη για την παλιά του ποινή, όσο και στην σύνθεση του συμβουλίου πλημμελειοδικών που αποφάσισε την προφυλάκιση του! Ο υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να το σχολιάσει, όπως και γενικότερα δεν αναφέρθηκε στην εισήγηση του ανακριτή να αφεθεί ελεύθερος.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε