Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σκάνδαλο εκατομμυρίων! Διευθύντρια του ΓΛΚ έδωσε παράνομα τεράστιες εγγυήσεις σε επιχειρηματίες για δάνεια!

Σκάνδαλο εκατομμυρίων! Διευθύντρια του ΓΛΚ έδωσε παράνομα τεράστιες εγγυήσεις σε επιχειρηματίες για δάνεια!

– Χορός εκατομμυρίων και συγκεκριμένα… 94 εκατομμυρίων ευρώ με εμπλοκή διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
– Η κατηγορούμενη, μαζί με έναν υπάλληλο, εξασφάλισαν παράνομα τεράστιες εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια 57 επιχειρηματιών.
– Τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
– Αναμένεται να αυξηθεί αφού πολλές από τις εγγυήσεις έχουν ήδη καταπέσει και οι πληρωμές τους λήγουν στο τέλος του 2016.
– Το σκάνδαλο έγινε πριν από 9 χρόνια και σε διάστημα μόλις 30 ημερών.
– Σε κάποιες περιπτώσεις η εν λόγω διευθύντρια ενέκρινε εγγύηση χωρίς καν να υπάρχει αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε βάρος δύο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και 57 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δύο στελέχη, πριν περίπου εννέα χρόνια, εξασφάλισαν με παράνομο τρόπο στους επιχειρηματίες εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ για εξυπηρέτηση προβληματικών δανειακών τους υποχρεώσεων!

Η δίωξη

Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά των δύο κρατικών υπαλλήλων, καθώς και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που βαρύνει τους 57 επιχειρηματίες.

Ζημιά τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ευρώ!

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση έπειτα από έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, αναφέρεται πως ήδη από τις παράνομες ενέργειες των δύο στελεχών του ΓΛΚ, που αφορούν το χρονικό διάστημα 2006-2007, το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλές από τις επίμαχες εγγυήσεις έχουν ήδη καταπέσει και οι πληρωμές τους λήγουν στο τέλος του 2016.

Για την υπόθεση θα διενεργηθεί κύρια ανάκριση από ανακριτή Διαφθοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η εισαγγελική λειτουργός, η βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση, διευθύντρια του ΓΛΚ, με τη συνδρομή υπαλλήλου της υπηρεσίας, παρείχε στους 57 συγκατηγορουμένους της επιχειρηματίες, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 94.032.170 ευρώ σε αντιστοίχηση επισφαλών δανειοδοτήσεων από πιστωτικά ιδρύματα, με βάση ειδικό νόμο του 2006 που έδωσε στο Δημόσιο την δυνατότητα εγγυοδοσίας.

Ο νόμος, που αφορά σε εταιρίες με προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεών τους, προβλέπει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το Δημόσιο με βασική, την εξέταση αυτού του είδους επιχειρηματικών αιτημάτων από ειδικό 11μελές συμβούλιο.

Εν προκειμένω όμως, σύμφωνα με τη δικογραφία, η κατηγορουμένη φέρεται να παρέκαμψε τη διαδικασία του ελέγχου από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματιών ενέκρινε εγγύηση χωρίς καν να υπάρχει αίτηση του ενδιαφερόμενου. Από τις επίδικες εγγυήσεις ήδη έχουν καταπέσει οι 34 από αιτήματα πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που φθάνουν τα 34.714.918 ευρώ. Για το λόγο αυτό το Δημόσιο έχει καταβάλει ήδη το ποσό των 1.201.429 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε