Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρομοκρατία: Μέλος των Πυρήνων που ήθελε να δολοφονήσει τον Παπαδήμο ο 29χρονος

29χρονος τρομοδέματα Παπαδήμος Πυρήνες κατηγορητήριο

– Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τον άνδρα που συνελήφθη στην πλατεία Αττικής
– Ο 29χρονος κατηγορείται πως είχε ενταχθεί στους Πυρήνες από τον Δεκέμβριο του 2016
– Θεωρείται εκτελεστής της επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο
– Είναι ο άνθρωπος πίσω από τα οκτώ τρομοδέματα που βρέθηκαν στο Κρυονέρι τον Μάρτιο του 2017

Βαρύτατο το κατηγορητήριο αντιμετωπίζει ο 29χρονος άνδρας, που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου (28.10.2017) ενώ επιχειρούσε να μεταφέρει οπλισμό από διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής. Κατηγορείται πως ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς από το 2016. Πως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αποφάσισε να δολοφονήσει τον Λουκά Παπαδήμο. Και πως είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε τα τρομοδέματα που είχαν βρεθεί τον Μάρτιο 2017 στο Κρυονέρι.

Η Αστυνομία έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα φωτογραφίας από τα όπλα και τα εκρηκτικά που είχε μαζί του ο νεαρός τη στιγμή της σύλληψής του. Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών (ανάμεσά τους ζελατοδυναμίτιδα και ΤΝΤ) και φάκελοι.

οπλοστάσιο 29χρονος πολα ρούπα

Δεν αποκλείεται, εκτός από τη… μετακόμιση του οπλισμού σε άγνωστη γιάφκα, ο 29χρονος να ετοίμαζε ακόμη ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι Πυρήνες και ο Παπαδήμος

Μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» φέρεται να είναι από τον Δεκέμβριο του 2016 ο 29χρόνος σύμφωνα με πληροφορίες από το κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας ενώπιον του οποίου πρόκειται να απολογηθεί την Τρίτη (31.10.2017) το μεσημέρι.

Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής αποδίδεται στον 29χρόνο η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος την ημέρα της επίθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος στις 25 Μαΐου 2017 την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Μάρνη, άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί έκρηξη. Τραυματίστηκε σοβαρά ο πρώην πρωθυπουργός και πιο ελαφρά οι άλλοι δυο επιβαίνοντες.

Επίσης στον νεαρό αποδίδεται  και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

«Ήθελες να σκοτώσεις τον Παπαδήμο»

Αναλυτικά, οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στον 29χρόνο την επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Συγκεκριμένα του καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

29χρονος τρομοδέματα Παπαδήμος Πυρήνες κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά». Συγκεκριμένα τονίζεται πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Τα τρομοδέματα στο Κρυονέρι

Επίσης κατά πληροφορίες στον 29χρόνο αποδίδεται από τις δικαστικές αρχές ότι είναι ο κατασκευαστής των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής  στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρόνος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι τρομοδέματα εκείνη την περίοδο είχαν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Ο φάκελος στο ΔΝΤ είχε ανοιχθεί από υπάλληλο, η οποία είχε τραυματιστεί.

Η δεύτερη ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη, η δεύτερη, σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος του 29χρονου.

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, των τρομοκρατικών πράξεων προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και των τρομοκρατικών πράξεων για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε σε βάρος του οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».

Επίσης σε βάρος του νεαρού συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ’ επάγγελμα και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ενώπιον ανακριτή και ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη (01.11.2017) στις 12:00. Στον ειδικό εφέτη ανακριτή, όσον αφορά στα τρομοδέματα, θα οδηγηθεί την Τρίτη (31.10.2017) στις 14:00.

29χρονος τρομοδέματα

Δεύτερος συλληφθέντας

Ένας ακόμα συλληφθέντας που σχετίζεται με την υπόθεση (συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας) έχει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αφορά στην κατοχή κροτίδων και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστεί αύριο (30.10.2017).

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις