Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

1,7 δισ. η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του Δημοσίου – “Στο κόκκινο” το ΙΚΑ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 38.000 περιμένουν ως και 2 χρόνια για εφάπαξ στο Δημόσιο
– Τουλάχιστον 1 δισ. οι απώλειες στο ΙΚΑ
– Αδιέξοδο παρά τις εξαγγελίες

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης χτύπησε τα Ταμεία με το ΙΚΑ να έχει χάσει ήδη 700 εκατομμύρια από τη μείωση των εισφορών λόγω της μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων, ενώ για κάθε μονάδα που ανεβαίνει η ανεργία το ταμείο χάνει από 300 εκατομμύρια.
Ήδη οι εισφορές στο ΙΚΑ λόγω της μείωσης των μισθών έχουν πέσει κατά 6% ενώ την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί λόγω της αλλαγής στο νόμο για το ασφαλιστικό οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα τα επόμενα δύο χρόνια το Ίδρυμα να χρειαστεί άλλα 1,2 δισ. για να αντεπεξέλθει. Λύση ωστόσο δεν φαίνεται στο ορίζοντα πλην την πώλησης των… χρυσαφικών, των ακινήτων δηλαδή του Ιδρύματος που τα 14 πρώτα βγαίνουν με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί.
Το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου πάλι δεν έχει και τόσα… χρυσαφικά να πουλήσει και έτσι τη “νύφη” θα πληρώσουν οι συμβασιούχοι αορίστου που θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται, όμως και αυτό δεν είναι λύση. Αυτή τη στιγμή το Ταμείο μπορεί να δίνει ποσά το πολύ για 650 εφάπαξ το μήνα τη στιγμή που περιμένουν 38.000 άνθρωποι, κάποιοι από το 2009.
Η δεύτερη λύση είναι ο δανεισμός με την εγγύηση του Δημοσίου, νέα χρέη δηλαδή. Λύση που είναι πρόσκαιρη και απλά βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε