Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

25 Μαρτίου: Κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά με καρύδι

25 Μαρτίου: Κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά με καρύδι

Η συνταγή είναι από μάνα σε κόρη και κάθε 25η Μαρτίου οι κροκέτες μπακαλιάρου γέμιζαν το τραπέζι μαζί με τον κανονικό μπακαλιάρο φυσικά, αλλά όταν υπάρχουν παιδιά πρέπει κάπως να τα δελεάσεις.

Η συγκεκριμένη συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά με ψωμί και καρύδι είναι της γιαγιάς Κατίνας και μας την έδωσε η κόρη της η κα Μόλλυ και την ευχαριστούμε πολύ. Κάντε την και δεν θα χάσετε.

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

1 κιλό μπακαλιάρος

3 αυγά

αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

αλατι

μαύρ πιπέρι

λίγος άνιθος

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

1 φρατζόλα μαύρο ψωμί μπαγιάτικο

6 – 8 σκελίδες σκόρδο

1 φλυτζανι του καφέ ξύδι

λάδι (όσο πάρει)

λίγο αλάτι

καρύδια (χοντροκοεμμένα στο μέγεθος του τραχανά όσο μας αρέσει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο επι δυο ημέρες. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά το νερό.

Παίρνουμε τον μπακαλιάρο και του βγάζουμε την πέτσα και κρατάμε το ψαχνό. Δοκιμάζουμε λίγο (αν αντέχουμε) για να δούμε αν έχει ξαρμυρίσει αρκετά και αν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς λίγο αλάτι. Παίρνουμε τα κομμάτια του ψαχνού και τα μαδάμε όπως το στήθος του κοτόπουλου. Τα βάζουμε σε ένα βαθυ μπώλ. Ρίχνουμε μέσα τρία αυγά, πιπέρι, λίγο αλάτι αν χρειάζεται, ψιλοκομμένο άνιθο, και αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει όλο μαζί ένας χυλός που στέκεται στο κουτάλι. Ανακατεύουμε καλά και όταν στέκεται ο χυλός μας τον βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. 

Βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά (είτε ελαιόλαδο, είτε ηλιέλαιο) και όταν κάψει αρκετά παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας και ρίχνουμε κάθε κουταλιά στο τηγάνι μας. Οι κροκέτες είναι έτοιμες όταν έχουν πάρει ξανθό χρώμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙ

Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και βάζουμε την ψίχα να μουλιάσει στο νερό. Καθαρίζουμε 6 έως 8 σκελίδες σκόρδο (βγάλτε από την καρδιά την φύτρα για να μυρίζετε όσο το δυνατόν λιγότερο αν και δεν θα το αποφύγετε) και το βάζουμε στο μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα και το ξύδι και το ψωμί αφού το στραγγίξουμε και λίγο αλάτι και λάδι όσο πάρει. (Θα το δείτε ενώ θα πρέπει να δοκιμάζετε αρκετές φορές). Λίγο αλάτι και όταν πιστεύετε ότι έχει γίνει την βάζετε σε ένα μπώλ και ρίχνετε μέσα όσο καρύδι θέλετε. Και η σκορδαλιά σας είναι έτοιμη!

Καλή Ορεξη και Χρόνια Πολλά!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε