Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Άλλη μάνα να μην περάσει ότι εγώ”…

Λίγο πριν αρχίσει η δίκη. ΦΩΤΟ NEWSIT
, Λίγο πριν αρχίσει η δίκη. ΦΩΤΟ NEWSIT

Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η δίκη διακόπηκε για τις 29/01. Το Newsit είναι εκεί. Φωτορεπορτάζ.

Προσπαθώντας να κρατηθεί στα πόδια της και με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, η οποία βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωσε πως ελπίζει να αποδοθεί Δικαιοσύνη “για να μην περάσει άλλη μάνα όσα περνάω εγώ”.

Με δυσκολία στο να εκφράσει τις λέξεις της και με μεγάλες διακοπές στο λόγο της μίλησε για το παιδί της….

 
“Σαν έφηβος ήταν ένα συνεσταλμένο και ήσυχο παιδί χωρίς καθόλου επιθετικότητα του άρεσε πολύ να είναι στο σπίτι. Όταν του θύμωνα βούρκωνε και δεν φερόταν επιθετικά. Με την αστυνομία σαν οικογένεια είχαμε πάρα πολύ καλή σχέση. Και ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε καλή σχέση επειδή λόγω του κοσμηματοπωλείου που έχουμε θεωρούσε ότι η αστυνομία μας προστατεύει από τους ληστές”.
 
Η κα Τσαλικιάν είπε ότι ο Αλέξανδρος, ήθελε να σπουδάσει νομική και να γίνει δικηγόρος. Η φόρτιση έγινε μεγαλύτερη όταν της ζητήθηκε να περιγράψει το περιστατικό της δολοφονίας…
 
Κλαίγοντας είπε όσα της είπε ο φίλος του Αλέξη, Νίκος Ρωμανός, που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες.
 
“Ο Αλέξανδρος και ο Νίκος καθόντουσαν σε ένα σημείο στα Εξάρχεια και τρώγανε σάντουιτς και έπιναν λεμονάδα. Λίγο πιο κάτω ήταν μια ομάδα από παιδιών άσχετη με τον Αλέξανδρο και τον Νίκο. Η ομάδα αυτή πέταξε ένα μπουκάλι με νερό στο περιπολικό των αστυνομικών που πλησίαζε. Οι αστυνομικοί βγήκαν έξω και έριξαν μια κροτίδα λάμψης για να διαλυθούν. Η ομάδα αυτή σκόρπισε. Τότε ο Αλέξανδρος και ο Νίκος πήγαν να δουν τι έγινε και ο αστυνομικός, Ε.Κορκονέας, τους είπε να φύγουν από δω. Το παιδί μου τους είπε γιατί να φύγουμε, τι θα μας κάνετε; Τι θα σας κάνουμε ρωτάς είπε ο αστυνομικός και έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε!” Τότε η μάνα γύρισε προς το μέρος των δύο κατηγορούμενων και φώναξε δολοφόνοι!
 
Συνεχίζοντας η κα Τσαλικιάν είπε ότι όταν πυροβόλησαν πριν πέσει κάτω στο δρόμο είπε “Ρε συ με πυροβόλησαν”! Τότε η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα. Μάλιστα, η κα Τσαλικιάν με έντονο ύφος είπε στον Αλέξη Κούγια ότι την πιέζει να πει ψέματα και τον κατηγόρησε πως προσβάλλει την μνήμη του παιδιού της, όταν ερωτήθη από εκείνη εάν αποκλείει το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος συμμετείχε σε επεισόδια εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια.
 
Γυρνώντας ξανά προς τους δύο αστυνομικούς είπε “Έβγαλαν την οργή τους από τα άλλα παιδιά στα δικά μας παιδιά!” “Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 πήρα τηλέφωνο το παιδί μου και μου απάντησε μια κυρία και μου λέει ελάτε γρήγορα στον Ευαγγελισμό έχει τραυματιστεί το παιδί σας. Πήγα. Και βρήκα το παιδί μου στο νεκροτομείο”! Μάλιστα, ένταση προκλήθηκε όταν αποκάλεσε τους αστυνομικούς μπάτσους με τον Αλέξη Κούγια να ζητάει ένσταση λέγοντας ότι αυτός ο χαρακτηρισμός προσβάλλει το δικαστήριο.
 
Όταν η Τζίνα Τσαλικιάν ρωτήθηκε από το δικηγόρο των δύο αστυνομικών Αλέξη Κούγια αν γνώριζε ότι το παιδί της ήταν στα Εξάρχεια και για ποιο λόγο είπε: “Γνώριζα πάντα όλο το πρόγραμμα του παιδιού μου. Εγώ και ο Αλέξανδρος είχαμε πολύ καλή φιλική σχέση. Δεν μου έκρυβε τίποτα. Βεβαίως και ήξερα ότι ήταν στα Εξάρχεια σε ένα ίντερνετ καφέ και ότι μετά θα πήγαινε σε ένα πάρτι της κοπέλας του. Εγώ του είχα αγοράσει και το δώρο που θα της πήγαινε. Μια καρδούλα που την είδα ματωμένη μέσα στο παντελόνι του στο νοσοκομείο”.
 
 Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ:

 “Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. ‘Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε”.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όταν η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.

 Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφος του ειδικού φρουρού, Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε στην πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. “Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί”.

Ενταση επικράτησε στην αίθουσα όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και ζήτησε να προσκομιστεί βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά επεισόδια που είχαν γίνει στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, πριν το τραγικό συμβάν.

Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

‘Οπως είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ.Κατσαντώνης “ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά”.

 Στη δευτερολογία του ο κ.Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: “ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά… “.

Τότε σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη η μητέρα του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: “πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;”.

 Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο κ.Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο “εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια”.

Η τοποθέτηση του κ.Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής αυτή τη φορά. Κατσαντώνης:”Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος”. Μυλωνόπουλος:”Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;”.

Κούγιας: “Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο”.

Η κα Τσαλικιάν όπως και η μητέρα της Χαιραφκί Τσαλικιάν καθώς και η αδερφή του 15χρονου μαθητή, Αρετή Γρηγοροπούλου έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσων το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.

 Η πολιτική αγωγή ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.

Η δίκη άρχισε στις 09:40 μετά τη μικρή αναβολή – καθυστέρηση που ζήτησε ο δικηγόρος του Ειδικού Φρουρού Αλέξης Κούγιας. Όπως είπε ο κ. Κούγιας λόγω της χιονόπτωσης και της κακοκαιρίας που υπήρχε στον δρόμο και γι’αυτό δυσκολεύτηκε να φτάσει στην Άμφισσα.

Η μητέρα του Αλέξη μαζί με τους δικηγόρους της οικογένειας όμως είχαν φτάσει από νωρίς στο δικαστήριο και περίμεναν περίπου μία ώρα για να ξεκινήσει η δίκη. 


Η μητέρα του Αλέξη, Τζίνα Τσαλικιάν περιμένει να αρχίσει η δίκη.


Οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Ως μάρτυρας θα κληθεί επίσης αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ο ανήλικος μαθητής στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Αλέξης.
Η μαρτυρία του θα είναι καθοριστική αφού ήταν δίπλα του όταν πυροβολήθηκε.


Μέτρα ασφαλείας μέσα στο δικαστήριο

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογενειας Ανδρέα Κωσταντίνου, οτι ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε οτι θα δικάζει την υπόθεση μόνο Τρίτη και Παρασκευή.
Μιλώντας στο Newsit, ανέφερε οτι με αυτόν τον τρόπο η προσέλευση των μαρτύρων υπεράσπισης γίνεται από προβληματική, αδύνατη.

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και η κα Τσαλικιάν η οποία επισήμανε οτι δεν μπορεί μια τόσο σοβαρή δίκη να σπάει σε κομμάτια καθώς θα πρέπει και η ίδια να βρίσκεται στο πλευρό της μητέρας της.


Και αστυνομικές δυνάμεις εκτός δικαστηρίου. 

Στην πόλη της Άμφισσας βρίσκονται 400 αστυνομικοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  : Αποστολή στην Αμφισσα

Το Newsit θυμάται τον Αλέξη

Φρούριο η ‘Αμφισσα

Μόνο στο NewsIt: Γιατί θα διακοπεί η δίκη Γρηγορόπουλου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε