Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανδρέας και Αρσένης “συνωμότησαν” κατά της Δήμητρας και της… Αλίκης Βουγιουκλάκη

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια από τις αποφάσεις του Γεράσιμου Αρσένη στην τριετία που πέρασε ως υπουργός Άμυνας ήταν η εξάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα σύνορα. Μια απόφαση που προκάλεσε… “σεισμό” ακόμη και στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και έχει το δικό της ξεχωριστό… παρασκήνιο.

Μια ιστορία άγνωστη εν πολλοίς μέχρι σήμερα περιγράφει στο Έθνος της Κυριακής ο Δήμος Βερύκιος. Μια ιστορία για το πως ο τότε υπουργός Άμυνας «συνωμότησε» με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για να μη… γίνει το χατίρι της Δήμητρας Λιάνη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη!

Τον Ιούνιο του 1994 ο Γεράσιμος Αρσένης ταξίδευε για τις ΗΠΑ. Την προηγούμενη του ταξιδιού, ο υπουργός Άμυνας είχε κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν ρωτήθηκε για τις κατευθύνσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν… αποστομωτική: «Τι κατευθύνσεις; Για ρουσφέτι της Δήμητρας με φώναξε» είπε και άρχισε να εξιστορεί τα όσα είχαν συμβεί.

Εκείνη την περίοδο είχε κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία του ο Κώστας Σπυρόπουλος, σύντροφος την περίοδο εκείνη της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Γράφει στο Έθνος ο Δήμος Βερύκιος: «Η Αλίκη έχει το απόλυτο κουμάντο σε ό,τι αφορά τα στρατολογικά του Κώστα, όπως και του γιου της Γιάννη… Μέχρι τώρα εκείνη φροντίζει για τις αναβολές του αγαπημένου της μέσω ιατρικών και στρατολογικών κυκλωμάτων… Η Δήμητρα Παπανδρέου ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου καλεί παρουσία του Ανδρέα τον Αρσένη και με επιτακτικό τρόπο του ζητάει να «φάει» τη διαταγή του κρατώντας τον Σπυρόπουλο στην Αθήνα!

Ο Αρσένης προβληματισμένος μου λέει: “Αυτή η κοπέλα δεν έχει τον Θεό της. Επιμένει μέχρι παρεξηγήσεως. Φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ανδρέα”…
– Εκείνος τι σας είπε, υπουργέ;
Ο Αρσένης χαμογελάει πικρόχολα: «Μπροστά της μου έλεγε: “Να το κάνεις, Μάκη μου, να το κάνεις” και μόλις κάποια στιγμή η Δήμητρα γύρισε την πλάτη της μου έκανε αρνητικό νεύμα με το κεφάλι του…”.
– Επομένως;
“Θα κάνουμε ό,τι επιθυμεί ο Ανδρέας. Δηλαδή θα τον στείλουμε στα σύνορα. Και σε αυτό θα βοηθήσεις και εσύ όταν θα σου πω”
».

Ο Βερύκιος, συνεχίζοντας την αφήγηση, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους στις 30 Αυγούστου 1994 με τίτλο “«Λούφα Σπυρόπουλου». Προστασία για τον «Εθνικό Φαντάρο»”. Ακολούθησαν παρεμβάσεις «κυρίως από τα επώνυμα εξαπτέρυγα της Δήμητρας». Αποκαλύπτει επίσης ότι η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη ζήτησε, μέσω δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, να τον συναντήσει.

Συνεχίζει ο Δήμος Βερύκιος: «Τι να της πω, ότι δεν θέλει ο Ανδρέας να τον κρατήσουν στην Αθήνα; Για να μπορέσω να ξεφύγω, τη ρωτώ ευθέως: “Κυρία Βουγιουκλάκη, είστε σίγουρη ότι θέλετε να τον κρατήσετε στην Αθήνα; Τι άλλαξε από τότε που επισκεφτήκατε το υπουργείο Άμυνας απαιτώντας την άμεση στράτευσή του;”.

Η Βουγιουκλάκη καταλαβαίνει ότι γνωρίζω πολλά και επιτόπου μου ζητάει συνάντηση. Αποδέχομαι την πρόταση διότι έχω στο «τσεπάκι» το σχέδιο Αρσένη που το είχε καταστρώσει με τον διευθυντή του, Στέλιο Σπαθή: “Ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος να υπηρετήσει τη θητεία του στο Κιλκίς”. Η συνάντηση γνωριμίας γίνεται στο σπίτι της Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Με το που ξεστομίζω την πρόθεση του Αρσένη, το πρόσωπο της Αλίκης κερώνει, ο Σπυρόπουλος χάνει την ισορροπία του.

Με τα πολλά πείθονται ότι η πρόταση Αρσένη είναι η πλέον συμφέρουσα… Ο Ανδρέας με “Δούρειο Ίππο” τον Αρσένη και “στρατιώτη” εμένα επιφέρει καίριο πλήγμα σε μία από τις παράλογες αξιώσεις της Δήμητρας».

Πηγή: Έθνος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε