Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Απίστευτο αλλά ελληνικό! “Πνίγηκαν” στην αποχέτευση 18.000 φάκελοι ασθενών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σαν την Ελλάδα… πουθενά! Ιατρικοί φάκελοι με ευαίσθητα δεδομένα 18.000 ασθενών χάθηκαν στην αποχέτευση. Η υπερχείλιση λυμάτων από τις αποχετεύσεις μεγάλου δημόσιου νοσοκομείο της Αττικής, κατάφεραν να αλλοιώσουν τα ιατρικά αρχεία, τα οποία ξεπερνούσαν τους 25 τόνους.

 

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου στο οποίο καταστράφηκαν οι ιατρικοί φάκελοι, η προϊσταμένη του Τμήματος Κινήσεως Ασθενών, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στο αρχείο του νοσοκομείου υπάρχουν ιατρικοί φάκελοι ασθενών που δεν έχει λήξει η εικοσαετής προθεσμία διατήρησής τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1258/1981), «ωστόσο αλλοιώθηκαν λόγω αιφνίδιας διαρροής των σωληνώσεων αποχέτευσης στον χώρο που ήταν αποθηκευμένοι και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν…».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με ημερήσια απόφασή του, προέβη στη σύσταση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα είχε ως αντικείμενο την… καταγραφή των φακέλων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και κατόπιν επιτόπιας διερεύνησης και καταγραφής το αρχείο φακέλων ασθενών, εντοπίστηκαν: προ της 31/12/1996, 29.000 φάκελοι και βάρους 29.000 kgr, από την 01/01/1997 και ύστερα, 18.000 φάκελοι Βάρους 25.000 kgr με χρονολογίες από 2000 έως 2013. Πρόκειται για ιατρικά δεδομένα ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην Καρδιολογική κλινική, στην ΩΡΛ, στη Χειρουργική και στη Θωρακοχειρουργική.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι «εντός της αποθήκης της 10ης η οποία ανήκει στο αρχείο ασθενών υπάρχουν: 9.000 φάκελοι και της αποθήκης της 9ης η οποία ανήκει στο αρχείο ασθενών υπάρχουν: 1.900 φάκελοι περίπου, κατεστραμμένοι από λύματα αποχετεύσεων και νερά, ακαρτελοποίητοι έτσι που δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν. Υπάρχουν φάκελοι από το 1997 έως το 2000 στον χώρο του αρχείου ασθενών καρτελοποιημένοι.

Επιπλέον υπάρχουν 10 κούτες και 3 μεγάλες σακούλες με ακτινογραφικά φιλμ βάρους 600 kgr. περίπου και παλαιά καταστραμμένα βιβλία μητρώου ασθενών με καρτέλες αυτών βάρους 150 kgr. περίπου».

Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία σχετικά με την εκκαθάριση των αρχείων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ισχύει ότι: «χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα εις τα αρχεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων?τα κατωτέρω έγγραφα, ως ακολούθως?.17. Φάκελοι ασθενών, 20 έτη από της εξόδου?».

Αυτό σημαίνει ότι οι 18.000 φάκελοι (από το 2000 έως το 2013) έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Πρακτικά όμως, όπως αναφέρει το νοσοκομείο, «είναι αδύνατη η χρησιμοποίησή τους, διότι έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις λόγω ανωτέρας βίας».

Θα κλείσουν νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα «κλείσουν» νοσοκομεία καθώς 4.500 άτομα Νοσηλευτικό Προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον 7.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Συνολικά, τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες (κανονικές, ειδικές περασμένων ετών κ.α.) στο σύνολο των υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.Μετά από την υπερχείλιση της αποχέτευσης, το νοσοκομείο ενέκρινε την τελική «καταστροφή» των φακέλων.

Πηγή: imerisia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε