Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΕΗ στο Newsit: Τις αυξήσεις στα τιμολόγια τις αποφάσισε ο Παπακωνσταντίνου!

Παπακωνσταντίνου: Δεν θα γίνει νέα αύξηση στα τιμολόγια μέσα στο 2012. “Αν εμείς ζητούσαμε 20% αύξηση και ο Υπουργός έλεγε όχι δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα” λέει στο Newsit ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ.

Μετά το σάλο για τις αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 12,2% και ενώ έχουν γίνει 10 αυξήσεις την τελευταία διετία μια δήλωση διοικητικού στελέχους της επιχείρησης έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης “τις αποφάσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ τις παίρνει ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός δηλαδή στην παρούσα φάση ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες. Η ΔΕΗ δεν καθορίζει μόνη της τα τιμολόγια σε ποια τιμή  δηλαδή θα πληρώσουν οι πολίτες το ρέυμα. Επειδή είναι κρατικού ενδιαφέροντος εταιρεία οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Η ΔΕΗ ως εταιρεία κρατικού συμφέροντος υποχρεούται και στέλνει στοιχεία κόστους και εξόδων στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας σχετικά με τις οικονομικές της δραστηριότητες. Με βάση αυτά τα στοιχεία γίνεται η γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η οποια πηγαίνει στο ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Και βεβαίως εμείς είχαμε υποβάλλει τις θέσεις της επιχείρησης για  τα κοστολόγια και υπήρξε άλλη απόφαση από την πλευρά του υπουργείου που είναι αποδεκτή και νομιμή”.

Το Newsit έθεσε ένα υποθετικό σενάριο εργασίας σύμφωνα με το οποίο εάν η ΔΕΗ ζητούσε αύξηση 20% και ο υπουργός έλεγε αυτό δεν το εγκρίνω η ΔΕΗ τι θα έκανε;  Ο κυριος Στεργιώτης απάντησε πως “αυτό η ΔΕΗ θα ήταν υποχρεωμένη να το δεχτεί. Βγαίνει υπουργική απόφαση για τα τιμολογια της ΔΕΗ που σημαίνει πως έχουν ισχύ νόμου. Οι άλλες εταιρείες οι ιδιωτικές δε βγάζουν τιμολόγια που να περνάνε από το υπουργείο. Για εμάς ισχύει αυτό που λεει η υπουργική απόφαση”.

Για το χρέος του δημοσίου προς την ΔΕΗ ο κύριος Στεργιώτης δήλωσε πως αυτό “ανέρχεται σε πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό σχεδόν 52 εκατομμύρια είναι για τους σηματοδότες στο δρόμο”.

Για τα μειωμένα τιμολόγια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ κάτι που από πολλούς θεωρείται πρόκληση στην εποχή της λιτότητας και του μνημονίου ο κύριος Στεργιώτης απάντησε πως “αυτό το ποσό των 20 με 22 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο ή συνταξιούχο προέρχεται απο μια συλλογική συμβαση εργασίας το οποίο δόθηκε αντί αυξήσεως. Η συγκεκριμένη λοιπον παροχή σε είδος είναι με βάση υπουργική απόφαση και ολες οι συλλογικες συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου. Αρα για να καταργηθει αυτό θα πρέπει να βγει ένας άλλος νόμος. Εαν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί η ΔΕΗ μονομερώς να παραβιάσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας”.

Ακούστε τη δήλωση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεργιώτη στο NewsIt:

Παπακωνσταντίνου: Τις αυξήσεις τις αποφασίσαμε για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση

Με αφορμή τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για επανεξέταση ανά εξάμηνο των τιμολογίων, ώστε να προσαρμόζονται στο κόστος παραγωγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΡΑΕ γνωμοδοτεί αλλά το υπουργείο αποφασίζει για τα τιμολόγια. Υπενθύμισε ότι οι εισηγήσεις για τις αυξήσεις εφέτος ήταν μεγαλύτερες από αυτές που εγκρίθηκαν τελικά, οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι οι ελάχιστες δυνατές προκειμένου η ΔΕΗ να παραμείνει υγιής επιχείρηση.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε, τις συστάσεις προς τη διοίκηση της επιχείρησης για συγκράτηση των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος καθώς και για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα η δίκη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ

Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις φωτιά στην ΔΕΗ που μόνο 9,2% δεν είναι! – Φωτιά και στο νυκτερινό

Η ΔΕΗ λέει ότι οι αυξήσεις είναι μικρές και… δίκαιες!

Νέο “ηλεκτροσόκ” για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Θα απογειωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ – Αύξηση 9,2% ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου



ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε