Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Fast track διαδικασίες για ζητήματα δικαστικής συνδρομής προβλέπει σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σημαντικές διευκολύνσεις για ζητήματα δικαστικής συνδρομής ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να λύσει τα “χέρια” των δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου για «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μετάβαση Ελλήνων ερευνητών και το αντίθετο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, στις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται η υποβολή αιτημάτων για άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να χορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από πιστωτικά ιδρύματα, όπως επίσης η υποβολή αιτημάτων για άρση του απορρήτου τηλεπινοινωνιών ( τηλέφωνα, διαδίκτυο και λοιπά). Την ίδια στιγμή, υπάρχει πρόβλεψη για την εξέταση μαρτύρων που είναι σημαντικοί για την έρευνα μιάς ποινικής υπόθεσης μεταξύ των κρατών μελών με την χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεδιάσκεψη η την οπτικοακουστική μετάδοση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πραγματογνώμονες σε ποινικές υποθέσεις που μπορούν να εξεταστούν και η κατάθεςή τους να μεταδίδεται σε τηλεφωνική διάσκεψη, η άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση. Ακόμη, προβλέπεται η προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτό που κρατείται, με σκοπό την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.
Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που φέρνει στη νομοθεσία μας η κοινωνική οδηγία για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, κατά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, η άλλες αρχές, αν εκτελούν ανακρτικό έργο με την προϋπόθεση ότι η απόφαση τους θα επικυρώνεται από εισαγγελικό λειτουργό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε