Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Κόντρες και ένταση στην ακρόαση της Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με δύο αιτήματα εμφανίσθηκε για ακρόαση η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την εξέταση της υπόθεσης για πολιτικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Πρώτον, να είναι παρόντες ως ειδικοί συνεργάτες διαχείρισης του έγγραφου υλικού που τυχόν θα χρειαστεί να καταθέσει στην Επιτροπή για να τεκμηριώσει τα όσα υποστηρίξει, οι δύο συνήγοροί της. Και δεύτερον, επειδή χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας να μην εμφανίζεται τηλεοπτικά το πρόσωπό της.

Η Επιτροπή που αρχικά είχε πληροφορηθεί το αίτημα της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη ότι δεν θα παραστεί στην ακρόαση εάν δεν επιτραπεί η παρουσία των δύο δικηγόρων της, απέρριψε το αίτημα καθώς όπως όλοι συμφώνησαν η εμφάνιση στην κοινοβουλευτική επιτροπή έχει τον χαρακτήρα ακρόαση μάρτυρος.

Μετά την εκ των προτέρων απόφαση της Επιτροπής και κατά την ανακοίνωσή της στην εισαγγελέα Εφετών, η κυρία Γεωργία Τσατάνη εξήγησε ότι δεν θέλει συνακρόαση ή υπεράσπιση από τους συνηγόρους της, άλλωστε όπως είπε δεν αισθάνεται ότι είναι κατηγορούμενη για κάτι, αλλά θέλει να είναι παρόντες ως ειδικοί συνεργάτες διαχείρισης του έγγραφου υλικού που τυχόν χρειαστεί να καταθέσει. Και το δεύτερο αίτημα που έθεσε ήταν να μην υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση τηλεοπτική ή από το διαδίκτυο του προσώπου της για λόγους προσωπικής της ασφάλειας καθώς χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.

Κόντρες!

Μετά από μια έντονη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής που συνοδεύτηκε από τους ανάλογους διαξιφισμούς μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας έγινε σχεδόν ομόφωνα (εκτός της ΧΑ) αποδεκτή η πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η εισαγγελέας Εφετών να απευθύνει εγγράφως το νέο αίτημά της ότι θέλει να διεξαχθεί η ακρόασή της εντός της Επιτροπής στην οποία θα παραστεί ένας τεχνικός συνεργάτης προκειμένου να την διευκολύνει στην κατάθεση εγγράφων και μόνο, δεν θα έχει την ιδιότητα του συνηγόρου της και δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει, να διακόπτει και να την συμβουλεύει απλά και μόνο θα την βοηθάει στην διαχείριση των εγγράφων.

Σε ό, τι αφορά την τηλεοπτική μετάδοση της εικόνα του προσώπου της εισαγγελέας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τους τεχνικούς της τηλεοπτικής μετάδοσης να αποφύγουν όσο το δυνατόν να εστιάζουν στο πρόσωπό της.
Η Επιτροπή αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση και η ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών να ξεκινήσει επί της ουσίας την επόμενη εβδομάδα.

Τι είπε η εισαγγελέας Εφετών

Κατά την βραχύβια εμφάνιση της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή, η ίδια θέλησε να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις τόσο με τις επιστολές που απέστειλε στην Επιτροπή της Βουλής όσο και για το χειρόγραφο της αναφοράς της – καταγγελίας των παρέμβασης που υποστηρίζει ότι δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη είπε πως έκανε την αναφορά της χειρόγραφα προς την αρμόδια προϊσταμένη της και την κοινοποίησε στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την μυστικότητά της, όπως επιτάσσει ο νόμος.

Σε ό, τι αφορά τις επιστολές που απέστειλε στην Επιτροπή, ουσιαστικά σκιαγράφησε πως ερμηνεύθηκαν εσφαλμένα. Τόνισε πως είναι τιμή της να καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής αλλά επειδή η ακρόαση αυτή δεν είναι προσωπική αλλά εκπροσωπεί ένα θεσμό, έκρινε ότι όφειλε να τον υπηρετήσει σεβόμενη την δικονομία, τις προσωπικές της θέσεις αλλά και τις σχετικές επιστημονικές νομικές απόψεις για την διάκριση των εξουσιών.

Μάλιστα επικαλέστηκε και μια σχετική απόφασης (αρ.1/2011) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Για δε το αίτημά της να μεταβεί η Επιτροπή ή μέρος της σε χώρο του δικαστικού Μελάθρου και όχι εκείνη στην Βουλή των Ελλήνων την διασύνδεσε όχι μόνο για λόγους τιμής προς την δικαστική εξουσία αλλά και για τον πρακτικό λόγο ότι δεν επιθυμεί για λόγους προσωπικής της ασφάλεια, επειδή χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας, την ευρεία γνωστοποίηση της εικόνας του προσώπου της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε