Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μελομακάρονα: Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Μελομακάρονα: Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το μυαλό όλων μας πάει στα… Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα μελομακάρονα ή μελομακάρουνα, φοινίκια στη Μικρασιατική διάλεκτο, είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Δείτε συνταγές για μελομακάρονα.

Τα μελομακάρονα κατατάσσονται, όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά και είναι τα εξής: 800 γρ.λάδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού, 2 κουταλάκια μπέηκιν-πάουντερ, 2 κουταλάκια σόδα, 1 κρασοπότηρο κονιάκ, 2 κουταλάκια κανέλα, 2 κιλά περίπου αλεύρι, καρυδόψιχα για το πασπάλισμα. Για να παρασκευάσουμε το σιρόπι χρειαζόμαστε: 750 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, 200 γρ. μέλι.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Πώς φτιάχνουμε τα μελομακάρονα: Καταρχάς, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι με τη ζάχαρη. Ακολούθως, προσθέτουμε ένα προς ένα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο-λίγο το αλεύρι  και ζυμώνουμε, μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο , τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

Δείτε εδώ την κλασική συνταγή για μελομακάρονα.

Μελομακάρονα με λίγες θερμίδες

Μελομακάρονα με χυμό μανταρινιού

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε