Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μισθοί κάτω από τη σύμβαση και ωράρια -"λάστιχο" - Η Ελλάδα των 500 ευρώ

Μισθοί κάτω από τη σύμβαση και ωράρια -`λάστιχο` - Η Ελλάδα των 500 ευρώ
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.06.2011 | 06:49
Πρώτη δημοσίευση: 01.06.2011 | 06:49

Μισθούς κάτω και από την συλλογική σύμβαση εργασίας. «Ψαλίδι» στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων. Περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ. «Λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς είναι μερικά μόνον από τα μέτρα που «κλείδωσαν» στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων:
-όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Δηλαδή για ανειδίκευτους εργάτες ο βασικός μισθός μειώνεται από τα 750 ευρώ στα 600 ευρώ.
-οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου γίνονται καθεστώς: η διάρκειά τους θα είναι έως 3 έτη, με έως 3 ανανεώσεις. Επίσης δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση ότι μετά τις ανανεώσεις της σύμβασης, η σύμβαση θα γίνεται αορίστου χρόνου ή μόνιμη, ούτε ότι ο εργαζόμενος θα μπει κανονικά σε μισθολόγιο.
-το οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται πλέον δεκάωρο, για 6 μήνες αντί για 4 που ισχύει σήμερα. Αυτό επηρεάζει κυρίως όσους δουλεύουν εποχικά (πχ την καλοκαιρινή περίοδο).
-μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια σε όλες τις κοινωνικές παροχές.
-κόβεται «μαχαίρι» κατά 10% το εφάπαξ στο οποίο υπολόγιζαν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποβάλλει αίτηση από το 2009 και μετά.
-μειώνεται 8% κατά μέσο όρο και το εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
- αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που είναι σήμερα, σε 6% έως 14%.
-επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.
-μειώνεται κατά 6% έως 10% η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, σε ηλικίες 45 έως 50 ετών
-στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%.
- στις επικουρικές που θα απονεμηθούν μετά το 2012 θα ακολουθήσουν επιπλέον μειώσεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
-αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
- θα διακοπούν περίπου 12.000 αναπηρικές συντάξεις, από τις συνολικά 330.000.


Διαβάστε επίσης:
Μείωση μισθών από 1η Ιουλίου – Αυξήσεις-φωτιά σε τρόφιμα,τέλη και ακίνητα
Τρεις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο