Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Παραδοχή Βενιζέλου: Χαμηλοί οι μισθοί των στρατιωτικών

Παραδοχή Βενιζέλου: Χαμηλοί οι μισθοί των στρατιωτικών

Άνοιγμα στο δυσαρεστημένο από τις συνεχείς περικοπές απολαβών στρατιωτικό προσωπικό, έκανε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος

παραδεχόμενος ότι οι αμοιβές τους σε σχέση με άλλων στελεχών του δημόσιου τομέα είναι εντυπωσιακά χαμηλότερες». «Η πολιτική αμοιβών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχει δυστυχώς καμία λογική. Δεν έχει και καμία ηθική βάση από ένα σημείο και μετά. Δεν υπάρχουν μόνο 42 διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν συντριπτικά υψηλότερες αποδοχές από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ ή από τον αρχηγό του ΓΕΣ.

Ή, για να το πω αντίστροφα, είναι εντυπωσιακά χαμηλό το επίπεδο των αμοιβών των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι μια αλήθεια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυσάρεστο από μας, να διαχειριζόμαστε τόσο κρίσιμα θέματα σε μια οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία που επιβάλλει να είμαστε περιοριστικοί και αυστηροί. Αυτό είναι προφανές»,είπε ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε για τους στρατιωτικούς:

«Οι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση αποστολής. Οι άνθρωποι που υπηρετούν εδώ επιτελούν μια αποστολή και έχουν αίσθηση αποστολής. Δεν είναι απλά ένα επάγγελμα που τους δίνει χρήματα».

Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με τα δύο F-16,ο υπουργός Άμυνας αντιπαρήλθε τις «κατηγορίες» για ελλείψεις στην εκπαίδευση: «Δεν υπάρχει πιο καλά εκπαιδευμένη Αεροπορία. Αυτό το παλικάρι που πέθανε μετά από τιτάνια μάχη δική το και των γιατρών στο Ηράκλειο, είχε 1.500 ώρες πτήσης στα F-16. Ήταν ο πιο καλά εκπαιδευμένος Αξιωματικός, ήταν ο εκπαιδευτής του σμήνους»,είπε ο κ.Βενιζέλος ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική σ΄ όσους συνέδεσαν τη τραγωδία με την ανάγκη προμήθειας νέων εξοπλισμών:

«Είναι δραματικό και ανεπίτρεπτο, να εμφανίζονται φαινόμενα εμπορικής τυμβωρυχίας μετά από ατυχήματα. Δηλαδή μετά από ατυχήματα να εμφανίζεται η μία ή η άλλη ιδέα, ότι αν είχαμε πάρει αυτό ή το άλλο ως εξοπλιστικό πρόγραμμα δε θα είχαμε το ατύχημα. Παρακαλώ πολύ, και δεν απευθύνομαι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η τυμβωρυχία αυτή να σταματήσει. Γιατί αν συνεχιστεί, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Και επώνυμα»,τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολογισμό 20 ετίας,για τις αγορές οπλικών συστημάτων, το κόστος τους, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Σε ερώτηση του NewsIt,αν αυτά τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες οι και πλήρωσαν πολλά δις γι΄ αυτά τα οπλικά συστήματα,ο κ.Βενιζέλος απάντησε:
«Υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανακοινώσιμα και θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική διάσταση είναι ανακοινώσιμο. Ό,τι αφορά την αμιγώς στρατιωτική και αμυντική δεν πρέπει να είναι ανακοινώσιμο».

Επιμίκυνση θητείας-φάρμακο στην ανεργία.

Η παραμονή στρατεύσιμων στην υπηρεσία ,για κάποιους μήνες μετά απο την ολοκλήρωση της θητείας τους,θα αποτελέσει ένα προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας στους νέους. Ακόμη ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί η αμοιβή των στρατευσίμων η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «δεν θα είναι 100 € όχι, θα είναι μία σοβαρή αμοιβή, μία σοβαρή παροχή για να είμαι συγκεκριμένος, μία σοβαρή χρηματική παροχή.

Δεν μιλάμε για σχέση εργασίας. Μιλάμε για μια οικειοθελή παράταση της θητείας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Θα έχει συντάξιμο χρόνο, θα έχει σωρεύσει προσόντα τα οποία για πολλές θέσεις είναι χρήσιμα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει περάσει μια περίοδο της ζωής του που δεν έχει προοπτική ενδεχομένως να κάνει άμεσα κάτι, έχοντας ένα οικονομικό όφελος για τον εαυτό του και την οικογένειά του και θα είναι ένα νέο παιδί το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του και μετά πηγαίνει στον επαγγελματικό και οικογενειακό του βίο. Δεν μένει ως μόνιμο στέλεχος ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξαρτήτως προσόντων».

Ο υπουργός Άμυνας,ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα τα άρματα μάχης θα αποκτήσουν …πυρομαχικά και τα F-16 ανταλλακτικά:

«Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν στην Επιτροπή και δυο νέα μεγάλα θέματα τα οποία εστάλησαν, το ένα είναι οι κινητήρες των αεροσκαφών F-16, τα προγράμματα εργοστασιακής συντήρησης και το δεύτερο είναι η προμήθεια των βλημάτων, των αρμάτων 120 χιλιοστών που θα εξυπηρετήσουν τα άρματα Leopard-2».

Για το ζήτημα της συμφωνίας για τη πώληση των ναυπηγείων ο κ.Βενιζέλος,εμφανίστηκε αισιόδοξος μεν,κρατώντας όμως και μία επιφύλαξη:

«Έχω την αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν τα κείμενα, παρότι, όπως έχω πει και άλλη φορά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, και βεβαίως εμείς βασιζόμαστε πάντα στις εθνικές εκτιμήσεις που κάνει με επαγγελματικό τρόπο και απόλυτη ψυχραιμία το Πολεμικό Ναυτικό και βεβαίως βασιζόμαστε στη βοήθεια των νομικών μας συμβούλων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των νομικών συμβούλων που έχει επιλέξει η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα αυτό».

Αν ο…διάβολος δεν βάλει την ουρά του ,στις 30 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση πώλησης των ναυπηγείων.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος για τα ναυπηγεία: “ Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”

Τα πάνω κάτω στον στρατό – Κόβονται οι πρόωρες αποστρατείες, αλλάζει η αξιολόγηση και οι προαγωγές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε