Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Πως να αντισταθείτε στους “πειρασμούς”, σε πείσμα των καιρών…

Πως να αντισταθείτε  στους “πειρασμούς”,   σε πείσμα των καιρών…

  “Δραπετεύστε” από την πολύβουη καθημερινότητα …

Υπάρχει μια γωνιά στο βορειοδυτικό άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, όπου άνθρωποι και φύση συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία.

H … εύλαλη σιωπή της φύσης αποτελεί μοναδικό καταφύγιο, όχι μόνο για όσους θέλουν να “δραπετεύσουν” από την πολύβουη καθημερινότητα των πόλεων, αλλά και για ζώα, πουλιά και ψάρια, από τα σπανιότερα του πλανήτη. 

Πρόκειται για τις Πρέσπες, όπου σ’ ένα περιβάλλον προστατευμένο μέσα στον κλοιό των βουνών που το περιβάλλουν, μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας,  αναπτύσσεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι, ο ρυθμός απώλειας των ειδών είναι 100 φορές μεγαλύτερος του αναμενόμενου και ότι, σήμερα, ο πλανήτης μας “χάνει” τρία είδη την ώρα, στις Πρέσπες το οικοσύστημα αντιστέκεται ακόμη, διατηρώντας μοναδικές μορφές ζωής και οικοτόπων. 

Το ταξίδι για την ακριτική αυτή περιοχή του νομού Φλώρινας, μέσα από τους καταπράσινους ορεινούς όγκους είναι σίγουρα μακρύ και ενίοτε δύσκολο, αλλά ο τόπος “αποζημιώνει” τον επισκέπτη. 

Με έκταση που ξεπερνά τα 300.000 στρέμματα και υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα, η περιοχή αποτελείται από τη Μικρή Πρέσπα (48.500 στρέμματα), τη Μεγάλη Πρέσπα (280.000 στρέμματα) και από τις γύρω δασωμένες πλαγιές των βουνών, που οι κορυφές τους φτάνουν σε υψόμετρο 2.334 μέτρων.

Πολλοί είναι οι λόγοι που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Πρέσπας. 
Αυτό, όμως, που καθιστά την περιοχή μοναδική είναι ο μεγάλος αριθμός των μορφών ζωής, πολλές εκ των οποίων είναι μοναδικές καθώς και οιικοτόπων, σε σχέση με την έκταση της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, η Πρέσπα συγκεντρώνει πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφίβιων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε πείσμα των καιρών, το οικοσύστημα των Πρεσπών διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τις φυσικές του αξίες. 

Δείτε και άλλες αποδράσεις…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε