Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για… ώριμους μαθητές!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα πρόγραμμα που φέρνει πιο κοντά στις ψηφιακές τεχνολογίες τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», που υλοποιείται για πρώτη φορά στον δήμο Πειραιά από τον φορέα «50 και Ελλάς» και χορηγό την COSMOTE, ενώ προσφέρεται δωρεάν στους δημότες και τους κατοίκους του Πειραιά.

Το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» ξεκίνησε το 2013 σε συνεργασία με δήμους, παρέχοντας μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδευτούν όσο το δυνατό περισσότεροι ενήλικες στις βασικές γνώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να καρπωθούν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει το διαδίκτυο στην καθημερινή τους ζωή και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Μέχρι σήμερα πάνω από 2.500 άτομα έχουν συμμετάσχει στα μαθήματα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.000 άτομα, ως το τέλος του χρόνου.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γι’ αυτήν τη συνεργασία, καθώς, όπως είπε, μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, να μάθουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, αποκομίζοντας και εκείνοι, τα οφέλη που δίνει σε όλους η τεχνολογία.

Ο κ. Μώραλης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για κάθε δημοτική αρχή, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, να είναι δραστήριοι, ενημερωμένοι, με ενδιαφέροντα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, επειδή οι δημότες μας παίρνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση μέσα από τις νέες γνώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά και προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους, που είναι πάνω από 50, να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα προκειμένου να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της εποχής και να γίνουν «ψηφιακοί».

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δρ. Δημήτριος Καμπανάρος και δρ. Μυρτώ – Μαρία Ράγγα, αναφέρθηκαν εκτενώς στους στόχους του, τη διδακτέα ύλη αλλά και τα οφέλη της εκμάθησης του Ίντερνετ σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος, ψυχολόγος – γεροντολόγος, από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος «50 και Ελλάς», τόνισε: «βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη της τεχνοφοβίας, η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και κυρίως το να πιστέψουν οι ίδιοι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ότι μπορούν να μάθουν», ενώ διευκρίνισε πως ο πληθυσμός άνω των 55 ετών είναι ο πιο ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενος που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, το 2009, μόλις το 8 % ανθρώπων αυτών των ηλικιών ασχολούνταν με το διαδίκτυο, αυτή τη στιγμή το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 31%.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στον Πειραιά την 1η Μαρτίου, ενώ ήδη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, αφού όλα τα τμήματα είναι σχεδόν γεμάτα μέχρι τον Μάιο. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην οδό Δραγάτση, έναν χώρο που έχει παραδοθεί από τη Β΄ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι προσπελάσιμος για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά είτε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, είτε Τρίτη- Πέμπτη, πρωί και απόγευμα και είναι δίωρα. «Ουσιαστικά είναι 20 διδακτικές ώρες συμπιεσμένες και ιδιαίτερα μεστές ώστε να μπορέσουν να χειριστούν αργότερα αυτόνομα τα tablet. Μαθαίνουν τις βασικές λειτουργίες και να μπορούν να χρησιμοποιούν το facebook, το skype, να έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», εξηγεί ο κ. Καμπανάρος.

Η Μυρτώ – Μαρία Ράγγα, γεροντολόγος από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος «50 και Ελλάς», ανέφερε: «το πρόγραμμα καλύπτει μια μεγάλη ανάγκη, τα άτομα 50 και άνω να μπορέσουν να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Εμείς λοιπόν μέσα από αυτήν την προσπάθεια, προσπαθούμε να «ανοίξουμε» αυτό το παράθυρο, να τους δείξουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται την τεχνολογία, αλλά είναι κάτι το οποίο προστίθεται στις γνώσεις τους. Δεν ξεχνάμε τα παλιά για να μπούμε στα καινούργια, απλά προσθέτουμε νέα γνώση, η οποία θα τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους, θα τους φέρει πιο κοντά στους δικούς τους».

Και πρόσθεσε: «Μέσα από τα μαθήματα, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο χαρούμενοι, τα πρόσωπά τους αλλάζουν και στο τέλος έρχονται με πολλά χαμόγελα, με την επιθυμία να συνεχίσουν την επαφή μαζί μας μέσα από το skype ή το email. Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι και δημότες του δήμου Πειραιά, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της «50 και Ελλάς» 211-7100203 και 6972620306 και 6972023153, όπου και εγγράφονται στο τμήμα της επιλογής τους. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ένα αποδεικτικό ότι μένουν στην περιοχή ή είναι δημότες.

Τα μαθήματα είναι εντελώς δωρεάν και τα tablet δίνονται στο μάθημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε