Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τέλος στη δράση της μεγαλύτερης σπείρας αρχαιοκάπηλων της Κύπρου

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Είχαν “σηκώσει” όλη την αρχαία Σαλαμίνα!

 Προφυλακιστέοι κρίθηκαν 10 μέλη της μεγαλύτερης σπείρας αρχαιοκαπηλίας, που έδρασε ως τώρα στην Κύπρο.

Συνελλήφθησαν μετά από συνεργασία των κυπριακών και ελληνικών αρχών.

 Στην κατοχή τους βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγονται στη χρονική περίοδο από τη Χαλκολιθική εποχή έως και το 200 μ.Χ. και οι περισσότερες προέρχονται από την κατεχόμενη Σαλαμίνα.

    Μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται χρυσή σαρκοφάγος, αρκετά αγαλματίδια, κεφαλές από αγάλματα, δεκάδες αμφορείς και εκατοντάδες αρχαία χρυσά κοσμήματα και νομίσματα.

    Οι αρχαιοκάπηλοι θα κέρδιζαν πάνω από 11 εκ. ευρώ από την πώληση των αρχαιοτήτων.

Ο Αστυνόμος Β’ της Ελληνικής Αστυνομίας, Σπύρος Μούμας, έστειλε σήμα στην Κυπριακή Αστυνομία, πως κυκλοφορεί, μεταξύ κάποιων αρχαιοκαπήλων στην Αθήνα ένα DVD.
Εκεί παρουσιάζονται διαθέσιμες αρχαιότητες, που κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε ν’ αποκτήσει στο νησί. Ο Αστυνόμος μιλούσε ακόμη και για κάποιον, ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία να ταξιδέψει και να “ψωνίσει” αρχαία κομμάτια στην Κύπρο.

    Μετά τις πληροφορίες αυτές, υπήρξε τακτική ενημέρωση της Κυπριακής Αστυνομίας έως τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ο έμπορος αρχαιοτήτων, ονόματι «Γιώργος», έφθασε στην Κύπρο.

    Από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο, όπου έμεινε, όπως και σ’ όλους τους χώρους, που επισκέφθηκε, ο «Γιώργος» βρισκόταν υπό συνεχή διακριτική αστυνομική παρακολούθηση.

Ενας 60χρονος, από χωριό της Λεμεσού υποδέχτηκε τον έμπορο στο αεροδρόμιο. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό και συντονιστικό ρόλο για να προσεγγιστούν άτομα σε Λεμεσό και Πάφο, που κατέχουν αξιόλογα αρχαία κομμάτια. Ο «Γιώργος» βρέθηκε σε σπίτια, σε υπόγεια καταστημάτων και σ’ ένα Ίντερνετ καφέ, αλλά διαπραγματεύτηκε την αγορά αρχαίων ακόμη και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Μερικοί πωλητές έφεραν εκεί αρχαίους θησαυρούς και κάποιοι άλλοι τον ξενάγησαν στους θησαυρούς, που έκρυβαν στα υποστατικά τους.

    Απ’ όπου πέρασε και διαπραγματεύτηκε για ένα πενθήμερο ο «Γιώργος», πέρασε και η Αστυνομία και συνέλαβε τους υπόπτους. Καταζητούνται επίσης, άλλοι πέντε, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών, όπως ανακοινώθηκε, είναι και ο επονομαζόμενος «Γιώργος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε