Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοίνωσε ο Λοβέρδος

Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό ανακοίνωσε ο Λοβέρδος

Συγκεκριμένες διορθώσεις και κάποια από τα άρθρα του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.

Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.

Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.

Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.

Όπου επίσης στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Υπερψηφίστηκε και στα άρθρα στην Επιτροπή

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε στο σύνολο των πολιτικών ενστάσεων και επικρίσεων που δέχθηκε το νομοσχέδιο.

Στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε κάνοντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα».

«Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο – και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, και στο επιχείρημα ότι το κράτος περιορίζεται μονάχα στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, ο υφυπουργός Εργασίας αντέταξε: «Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Για τις θεωρήσεις περί κατάργησης του ΕΚΑΣ, αφού το νομοσχέδιο δεν ασχολείται μ’ αυτό, ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε κατηγορηματικά πως υπάρχει τέτοια σκέψη. «Τις στρεβλώσεις θα πρέπει να διορθώσουμε, αλλά το ΕΚΑΣ θα παραμείνει θεσμός αναδιανομής» ανέφερε. Για τα παράπονα των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός αντέταξε την «σημαντική βελτίωση» των συντάξεων στα ταμεία τους και εξήγησε: «Θα πληρώνουν βέβαια, τα ίδια τα ταμεία τις συντάξεις, αλλά οι κοινωνικοί πόροι θα μοιράζονται δίκαια στο εσωτερικό τους – και όχι οι παλιές γενιές να τα παίρνουν όλα και οι νεώτεροι τίποτα».

«Είναι γεγονός ότι για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και την αυστηροποίηση των ορίων ηλικίας, ο καθένας να ασκήσει κριτική και να βάλει πολλούς αστερίσκους. Είναι όμως στο χέρι μας να ασχοληθούμε με τα άλλα, σημαντικά προβλήματα των ταμείων και να τα βοηθήσουμε να ισορροπήσουν οικονομικά με την διασφάλιση των πόρων τους» κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε