Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έλληνες στρατιωτικοί – Δημήτρης Κούκλατζης: Συγκλονίζουν οι γονείς του

Δημήτρης Κούκλατζης γονείς

Ο Δημήτρης Κούκλατζης είχε από παιδί όνειρο να καταταχθεί στο στρατό. Οι γονείς του συγκλονίζουν για ακόμα μια φορά περιγράφοντας το πως έμαθαν ότι ο γιός τους μαζί με τον Άγγελο Μητρετώδη συνελήφθησαν από τους Τούρκους γιατί πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Από μικρός, ο Δημήτρης Κούκλατζης ήθελε να ενταχθεί στο στρατό. Όταν τελείωσε το τεχνικό λύκειο δεν έδωσε πανελλαδικές. Έκοψε την αναβολή του και κατατάχθηκε τον Νοέμβριο 2007. Πρώτα η 12μηνη θητεία, μετά υπηρέτησε ως Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης και μετά ως ΕΠΟΠ.

Οι γονείς του περιγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο και τα όσα έγιναν το πρωί της 1ης Μαρτίου. Όταν τρεις ανώτεροι αξιωματικοί τους ενημέρωσαν για τη σύλληψη του παιδιού τους. «Νόμιζα πως πέθανε» λέει η κα Σοφία.

Δεν μιλούσε ποτέ στους γονείς του για τις υπηρεσίες, αποκάλυψαν οι ίδιοι σε συνέντευξή τους στην εκπομπή Αυτοψία του Alpha. Με δάκρυα στα μάτια, η μητέρα του Σοφία Κούκλατζη λέει πως το μόνο που θέλει είναι να γυρίσουν «όχι σήμερα ή αύριο, τώρα» ο Δημήτρης και ο Άγγελος. Γιατί και τον Άγγελο Μητρετώδη, παιδί της τον θεωρεί όπως λέει.

«Να γυρίσει κι ο Άγγελος. Όχι σήμερα και αύριο, τώρα. Να με πάρουν τηλέφωνο και να μου πουν τα παιδιά φεύγουν. Αυτή είναι η αγωνία μου» – Σοφία Κούκλατζη

Γιατί χωρίς τον Δημήτρη της, το σπίτι της είναι σκοτεινό. «Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα περάσει τα σύνορα και θα πατήσει στη χώρα του. Τη στιγμή που θα γεμίσει το σπίτι μου. Για εμένα είναι σκοτεινό αυτή τη στιγμή, μου λείπει ο Δημήτρης. Θέλω τον Δημήτρη μου πίσω», λέει με δάκρυα στα μάτια.

Και οι δυο περιγράφουν πως κάνουν κουράγιο για να τους βλέπει ο γιος τους δυνατούς. Για να του δίνουν κουράγιο. «Προσπαθούμε να αφήσουμε κατά μέρος την αγωνία και το κλάμα και να οπλιστούμε με ψυχραιμία και υπομονή για να είμαστε και δυνατοί απέναντι στο παιδί και να του δώσουμε δύναμη», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κούκλατζης.

«Παρακαλάω το Θεό να γυρίσουν τα παιδιά»

«Νομίζω ότι είναι αιώνες» λέει η μητέρα του Έλληνα στρατιωτικού όταν ερωτάται για το πως περνάει η μέρα της μετά τη σύλληψη του γιου της. «Οι μέρες, οι ώρες δεν περνάνε. Η αγωνία είναι ανείπωτη. Προσπαθώ να προσεύχομαι όσο μπορώ, να παρακαλάω το Θεό για να φέρει τα παιδιά πίσω. Και τον Δημήτρη και τον Άγγελο. Και οι δυο μάνες υποφέρουμε και πονάμε πάρα πολύ».

Στέλνει κι ένα μήνυμα στις Τουρκάλες μανάδες. Σε όλες εκείνες που «έχουν παιδιά που πολεμούν σε όλα τα μέτωπα. Πόσο δύσκολα είναι το παιδί σου να είναι αιχμάλωτο σε καιρό ειρήνης, σε μια χώρα με την οποία δεν έχω τίποτα να χωρίσω».

Δημήτρης Κούκλατζης γονείς

«Η πρώτη σκέψη ήταν πως το παιδί μου πέθανε»

Οι δυο γονείς περιγράφουν και τη στιγμή που η στρατιωτική ηγεσία της πόλης, τους ενημέρωσε για τη σύλληψη. «Κατά τις 10:15 χτύπησε το κουδούνι μας», λέει. Ήταν ο Ταξίαρχος από τη μονάδα του Δημήτρη.

Η κα Σοφία περιγράφει πως πετάχτηκε από τη θέση της. Έπαθε σοκ. Φοβήθηκε για το χειρότερο. «Η πρώτη σκέψη ήταν ότι έχει σκοτωθεί το παιδί μου. Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο». Αλλά η πρώτη κουβέντα που τους είπαν ήταν πως ο Δημήτρης ήταν καλά.

«Πέρασαν οι άνθρωποι στο σαλόνι, μας εξήγησαν τι συνέβη κι από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο δικός μας Γολγοθάς. Και πάνω απ’ όλα των παιδιών μας. Γιατί κι ο Άγγελος είναι παιδί μας».

Έλληνες στρατιωτικοί

Η συνάντηση στη φυλακή της Αδριανούπολης

Οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη περιγράφουν και τη στιγμή της πρώτη τους συνάντηση μετά τη σύλληψη του γιου τους και του Άγγελου Μητρετώδη την 1η Μαρτίου.

Ήταν ψύχραιμος, περιγράφουν. «Κάναμε κουβέντα χωρίς να αναφερθούμε σε γεγονότα και πράγματα», λέει ο Νίκος Κούκλατζης. Του μετέφεραν χαιρετίσματα από γνωστούς, συγγενείς και φίλους.

Η κουβέντα γινόταν πίσω από το τζάμι. «Μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να τον βλέπουμε. Κάθε Δευτέρα, τίποτα περισσότερο», λέει η Σοφία Κούκλατζη.

Η υπηρεσία στα σύνορα

Από την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης υπηρετούσε στην Ορεστιάδα και στα σύνορα. Την ήξερε την περιοχή. Και οι γονείς του δυσκολεύονται να πιστέψουν πως έγινε το λάθος και πέρασε, μαζί με τον Μητρετώδη τα σύνορα. «Αν τα πέρασαν» λέει με νόημα η μητέρα του.

«Για τις υπηρεσίες στα φυλάκια, δεν μας μίλαγε ποτέ», λέει ο πατέρας του, Νίκος Κούκλατζης. «Δεν τον παίρναμε τηλέφωνο. Δεν θέλαμε, ήταν δίπλα η Τουρκία, δεν θέλαμε να μιλάμε. Όταν είχε υπηρεσία, ήμουν κοιμόμουν ήσυχη», λέει η κα Σοφία, μητέρα του Έλληνα ΕΠΟΠ.

«Το τι έκαναν στο φυλάκιο, δεν μας το έλεγε ποτέ» συμπληρώνει ο πατέρας του. Και συμπληρώνει πως τα 250 μέτρα είναι «αδιανόητη απόσταση για να έχουν ξεφύγει τόσο από την οριογραμμή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις