Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίδομα θέρμανσης: Τα μισά χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι – Ποιοι βγαίνουν εκτός λίστας

Επίδομα θέρμανσης

– Το επίδομα θέρμανσης θα γίνει … αντίδωρο καθώς όλα δείχνουν ότι τα χρήματα θα μειωθούν στο μισό
– Παράλληλα θα αλλάξουν τα κριτήρια και χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός λίστας δικαιούχων
– Περικοπές 55.000.000 ετοιμάζει το υπουργείο και η επιδότηση μειώνεται ως και 0,10 ευρώ το λίτρο

Το επίδομα θέρμανσης θα συνεχίσει να αποδίδεται σε χιλιάδες, ωστόσο τα ποσά θα είναι πολύ μικρά, ενώ χιλιάδες θα βρεθούν εκτός της λίστας των δικαιούχων.

Προς το παρόν και σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα ξεκινήσει να αποδίδεται από τον Ιανουάριο του 2018 οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν περικοπές της τάξης των 55.000.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη του κράτους για την επιδότηση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πέφτει στο μισό και έτσι τώρα αναζητείται η φόρμουλα.

Ποιοι θα χάσουν και πόσα

Το ένα σενάριο λέει ότι για να αποφύγει η κυβέρνηση το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα έχει η πλήρης περικοπή του επιδόματος θέρμανσης θα επιχειρηθεί η μείωση της δαπάνης μέσω της περικοπής του ποσού της επιδότησης.

Δεν θα μειωθούν δηλαδή κατά πολύ οι δικαιούχοι αλλά το ποσό που παίρνουν οι δικαιούχοι ανά λίτρο πετρελαίου θα πέσει σχεδόν στο μισό.

Το ίδιο σενάριο μιλάει για μείωση της επιδότησης που είναι σήμερα στα 0,25 ευρώ το λίτρο στα 0,20 ευρώ ή ακόμη και στα 0,15 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να γίνει η μείωση της δαπάνης και ταυτόχρονα τα χρήματα που παίρνουν οι δικαιούχοι να είναι αξιοπρεπή, θα πρέπει να μην μειωθεί πολύ το ποσό επιδότησης, αλλά ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της αλλαγής των κριτηρίων.

Έτσι χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός της λίστας.

Με βάση τα σημερινά κριτήρια δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ/έτος και ακίνητη περιουσία ως 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα ως 20.000 ευρώ/έτος (με προσαύξηση 2.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και περιουσία ως 200.000 ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις