Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γρήγορα στο σκαμνί οι επίορκοι του Δημοσίου με νομοσχέδιο – σκούπα που προωθείται στη Βουλή

Γρήγορα στο σκαμνί οι επίορκοι του Δημοσίου με νομοσχέδιο – σκούπα που προωθείται στη Βουλή

– Προβλέπονται βαριές χρηματικές ποινές
– Ρυθμίσεις για ενοίκια, ανεξάρτητες Αρχές και προσωπικά δεδομένα
– Τι προβλέπεται για ναρκωτικά, φυλακές και εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους

Πιο αποτελεσματικά επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο – σκούπα που προωθείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να τιμωρήσει ταχύτατα τους επίορκους υπαλλήλους, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξορθολογίσει τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να αποσυμφορήσει τις φύλακες αντιμετωπίζοντας με πιο ανθρώπινο τρόπο τους εξαρτημένους κρατουμένους, καθώς και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης ξεχωρίζουν διατάξεις που:

-Προβλέπουν εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές και για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο, στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου».

-Επιβάλλουν «δίκες-εξπρές» σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.

-Ορίζουν ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

-Προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον απολυμένο. Σε αντίθεση προς τη δυσμενή για τους εργαζόμενους νομολογία που επικρατούσε πρόσφατα στον Άρειο Πάγο, τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε.

Παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή. Τα ευνοϊκά αυτά μέτρα ισχύουν και για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με αυστηρή αντιμετώπηση των εμπόρων και ηπιότερη μεταχείρηση των χρηστών ενώ παράλληλα αναγνωρίζει δικαίωμα στη θεραπεία για τον εξαρτημένο προβλέποντας και εναλλακτικά μέτρα.

Διαβάστε

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή «έξοδο» -απόλυση- δημοσίων υπαλλήλων

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε