weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κατέβασε… ρολά η ΠΝΟ – Δεμένα 48ωρες τα πλοία – Αντιδράασεις από τους αγρότες

Κατέβασε… ρολά η ΠΝΟ – Δεμένα 48ωρες τα πλοία – Αντιδράασεις από τους αγρότες

Στην απεργία που άρχισε στις 6 το πρωί και θα λήξει στις 6 το πρωί της Τετάρτης, προβλέπεται να συμμετάσχουν τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, θα συνεδριάζει κάθε φορά μία μέρα πριν εκπνεύσει η απεργία, προκειμένου να αποφασίζει και νέα 48ωρη.

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που είχαμε λέει ο κ. Νταλακογιώργος εκ μέρους της ΠΝΟ. Τα τελευταία πλοία που κατέπλευσαν κανονικά στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι Κρητικοί αγρότες ωστόσο είναι ήδη σε θέσεις μάχης. Λένε μάλιστα ότι αύριο το βράδυ θα συγκεντρωθούν σε Ηράκλειο και Χανιά και θα επιχειρήσουν να φορτώσουν τα προϊόντα τους στα πλοία.

Η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας, τα νησιά και την οικονομία.

«Οι ναυτικοί δεν απεργούν αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Απόστολος Βεντούρης, κληθείς να σχολιάσεις τις κινητοποιήσεις.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις τροφοδοσίες των νησιών, ενώ ήδη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για τα ευπαθή προϊόντα.

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η απεργία των ναυτικών στην αγορά, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Logistics.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) και του Οίκου Ναύτου, οι οποίοι μάλιστα θα προχωρήσουν από αύριο σε κατάληψη των κτιρίων.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν επίσης τα σωματεία των πλοηγών, προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας ή 48ωρων επαναλαμβανόμενων. Σημειώνεται ότι η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ η καύσιμα γίνεται μόνο με πλοηγικά σκάφη.

Τι ζητούν και γιατί αντιδρούν οι ναυτεργάτες

Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2012 και η διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα περιλαμβάνονται στα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων, ωστόσο αυτά που προκαλούν την έντονη «δυσφορία» και ενόχλησή τους είναι η απόφαση για μείωση των συντάξεων των ναυτικών κατά 7% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) από 1ης Απριλίου, αλλά και η επιχειρούμενη, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση του γραφείου ευρέσεως ναυτικής εργασίας και η ένταξή του στον ΟΑΕΔ, καθώς, όπως είναι γνωστό, η εποπτεία πλέον του ΝΑΤ, που, ωστόσο, παραμένει αυτοτελές, ανήκει στο υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα όσον αφορά το ΝΑΤ και το επιχείρημα που ακούστηκε ότι κάθε χρόνο επιδοτείται με περίπου 1 δισ., ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, απευθυνόμενος προς τους δύο υπουργούς Α. Διαμαντόπουλου και Γ. Κουτρουμάνη, υποστήριξε ότι το κράτος τρείς φορές που χρειάστηκε χρήματα για να μην πτωχεύσει έβαλε χέρι στο ταμείο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου που ήταν υγιές, καθώς οι ναυτικοί πλήρωναν τις εισφορές τους σε συνάλλαγμα και μάλιστα σε δολάριο.

Οι ναυτεργάτες ζητούν επίσης τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού αυτού. Σύμφωνα με την ΠΝΟ, ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με ένα νόμο το 1997, δόθηκε η δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Έτσι, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, από τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ.

Τι υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας

Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και οι παροχές του ταμείου των ναυτικών, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης ο οποίος προανήγγειλε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά το καθεστώς συνταξιοδότησης των ναυτικών, δεν αλλάζει τίποτα με τη μεταφορά της εποπτείας του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και ότι διασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά υποστήριξε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει πόρους για το ταμείο. Δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤ θα συνεχίζει να στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είπε ότι δεν ευθύνονται οι ναυτικοί για την ανατροπή αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων (17.000 εργαζόμενοι προς 72.000 συνταξιούχους).

Για το θέμα της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ είπε ότι η εξυπηρέτηση πλέον των ναυτικών σε όλη τη χώρα θα είναι καλύτερη, καθώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε 22.000 σημεία.

Διαβάστε

#TAGS MM