Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια – Μπορεί να υπάρξει μετασεισμός ως και 4,7 Ρίχτερ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους ξημερώματα οι κάτοικοι σε Αττική και Βοιωτία από τον σεισμό
– Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα κοντά στη Χαλκίδα στην Εύβοια.
– Το βάθος του σεισμού ήταν μικρό και έτσι έγινε αισθητός ως το κέντρο της Αθήνας
– Πολλά ενεργά τα ρήγματα στην περιοχή, συνεχείς σεισμοί από τον περασμένο Νοέμβριο
– Τι δήλωσε στο NewsIt ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η δόνηση μεγέθους είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της Χαλκίδας

Αν και δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα.

Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 και είχε εστιακό βάθος στα 5 χλμ με νεότερη ανακοίνωση γίνεται λόγος για μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκπροσωπώντας τους φορείς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός έγινε 04:09 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας τόνισε επίσης ότι η περιοχή έχει πολλά μικρά ρήγματα τα οποία ωστόσο είναι ικανά να δώσουν σεισμούς ως και 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μια ακολουθία στην περιοχή από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει μετασεισμός της τάξης των 4,7 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα μετά τα 5,3 Ρίχτερ καταγράφηκαν μικρότερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο.Το γεγονός αυτό καταδεικνύει μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η γνωστή επιφυλακτικότητα των δυο πρώτων εικοσιτετράωρων μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ακούστε τη δήλωση του Ευθύμιου Λέκκα στο NewsIt…



Οι πληροφορίες μέχρι και αυτή τη στιγμή λένε ότι δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε και ζημιάς σε καμία από τις περιοχές κοντά στο επίκεντρο.

Ρεπορτάζ: Μ. Σακελλάρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε