Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Τι προβλέπει το σχέδιο Κουτρουμάνη για τις επικουρικές – Αναλυτικά παραδείγματα

O Υπουργός Εργασίας με το περίφημο σχέδιο ανά χείρας
O Υπουργός Εργασίας με το περίφημο σχέδιο ανά χείρας

15% θα μειωθούν οι επικουρικές μεσοσταθμικά και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 όποτε και εάν ψηφιστούν. Αυτή θα είναι η τρίτη μείωση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πετσοκόβει κατά 30% τις επικουρικές συνολικά.

Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις προβλέπει το σχέδιο Κουτρουμάνη το οποίο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό με αποτέλεσμα να διαφωνήσει ανοιχτά η ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας να το πάρει πίσω…προσωρινά.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του νέου ενιαίου ταμείου, αυτές θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 16%, γεγονός που σημαίνει ότι οι μειώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλα τα ταμεία, αλλά οι περικοπές θα εξαρτηθούν από τα ελλείμματα και φυσικά τον αριθμό των συνταξιούχων κάθε ταμείου.

Αυτό σημαίνει πως οι μειώσεις θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν και το 25% κυρίως στα πιο προβληματικά ταμεία, εκείνα δηλαδή που είναι στο κόκκινο. Σύμφωνα με την πρόταση οι περικοπές φυσικά θα αφορούν κυρίως το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΤΣΟΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ
Οπως εξήγησε στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος “σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Εργασίας οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν μια πρόσθετη μείωση από 1 Ιανουαρίου 2012 η οποία θα είναι μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%.
Τούτο σημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση από το 15% και έχει ειπωθεί ότι δε θα υπερβαίνει το 25%.
Η μείωση δε θα αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτηθούν από την Πρωτοχρονιά και μετά αλλά θα αφορά και αυτούς που ήδη λαμβάνουν επικουρική σύνταξη”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
– Για σύνταξη 500 ευρώ του ΕΤΕΑΜ (το μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ) οι μειώσεις που έχουν γίνει εώς τώρα έχουν ρίξει τη σύνταξη στα 380 ευρώ, μειωση δηλαδή 24%  και με την πιθανολογούμενη καινούργια μείωση η επικουρική θα φτάσει τα 320 με 330 ευρώ, μείωση δηλαδή 13,1%.  Επομένως έχουμε μείωση της επικουρικής σύνταξης από τα 500 ευρώ στα 330 ευρώ, δηλαδή συνολικά 34%.

– Για σύνταξη 300 ευρώ του ΕΤΕΑΜ οι μειώσεις που έχουν γίνει έχουν ρίξει τη σύνταξη στα 250 ευρώ, μείωση δηλαδή 16.66%  και με τη νέα μεσοσταθμική μείωση η σύνταξη αυτή θα καταλήγει στα 210 ευρώ, μείωση δηλαδή 16%.  Αρα έχουμε συνολική μείωση 30%.

Οι μειώσεις αυτές ερχονται να προστεθούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε μια συνολική μείωση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Η πρόβλεψη του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου είναι ότι “τελικά θα περασει η πρόταση Κουτρουμάνη και όποτε και εάν ψηφιστεί θα εχει αναδρομική ισχύ”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

15-25% οι μειώσεις στις επικουρικές, αλλά από Ιούλιο

Το σχέδιο Κουτρουμάνη για τις μειώσεις στις επικουρικές ανά ταμείο

Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε κρίση – Θα φτάσει ως την ανατροπή της η ΝΔ; 

Ρίχνουν την κυβέρνηση οι επικουρικές; Στο υπουργικό σήμερα η μείωση 15%

 


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε