Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Χανιά:Σάλος από τον θάνατο άστεγου σε παγκάκι -Αφυπνίζεται η κοινωνία;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο 62χρονος βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι, μπροστά από την πλατεία δημοτικής αγοράς…

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία ξενώνα αστέγων στα Χανιά, αλλά και για την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης επισημαίνουν εκπρόσωποι φορέων, μετά την είδηση του θανάτου ενός άνδρα 62 ετών.    Ο 62χρόνος, άστεγος, βρέθηκε νεκρός το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (07-01-2012) σε παγκάκι, μπροστά από την πλατεία της δημοτικής αγοράς. (διαβάστε το σχετικό άρθρο)

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός του οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού- πνευμονία- βρογχοπνευμονία, και όχι σε υποθερμία. Με αφορμή το θάνατο του 62 χρόνου, το μέλος των Γιατρών του Κόσμου Μηνάς Βουλγαρίδης, ζήτησε σήμερα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία ενός ξενώνα- υπνωτηρίου για τους αστέγους.

Όπως είπε, εδώ και ένα χρόνο πολλοί φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ξενώνα για τους άστεγους. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με την τοπική εκκλησία που προσφέρθηκε να παραχωρήσει κάποιο κτίριο.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ωστόσο, όπως είπε, το κτίριο αυτό αποτελεί δωρεά προς τη Μητρόπολη και θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να μετεγγραφεί στη Μητρόπολη και στη συνέχεια να δοθεί για χρήση στο φορέα που θα συστήσουν όσοι έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για να δημιουργήσουν μια “Στέγη Αλληλεγγύης”, όπως την έχουν ονομάσει.

“Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το τραγικό περιστατικό- δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι- θα επιταχύνει τις διαδικασίες», τόνισε.  Ο κ. Βουλγαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των αστέγων στα Χανιά, τόνισε, ότι είναι δύσκολο να καταγραφούν, ωστόσο, όπως είπε, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι από 150- 200.

Στα Χανιά δεν υπάρχει μητρώο αστέγων, δήλωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη. Όπως είπε, ο δήμος σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια καταβάλουν προσπάθειες για τη λειτουργία ενός ξενώνα για αστέγους.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ανέφερε, επίσης, ότι για τις ημέρες ψύχους, από την προηγουμένη εβδομάδα, δήμος και αντιπεριφέρεια είχαν διαθέσει δυο χώρους φιλοξενίας, το δημοτικό γηροκομείο και το κλειστό γυμναστήριο του Κλαδισού. Επισήμανε επιπλέον, ότι μία σκέψη είναι να διατεθεί χώρος, εκεί που στεγαζόταν το Ψυχιατρείο Χανίων.

Όπως υποστήριξε για τον 62χρόνο δεν υπήρχε ενημέρωση, ενώ για το 2011 η κοινωνική υπηρεσία του δήμου είχε επιληφθεί σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις αστέγων που είχαν αναφερθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άστεγος πέθανε από το κρύο σε παγκάκι – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων

  

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε