Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αϊτή: Διαδηλώσεις για την ακύρωση των εκλογών

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, δύο 24ωρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, που καταστράφηκε από τον σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία χολέρας, περνά παράλληλα μία περίοδο πολιτικής έντασης, μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η διεθνής κοινότητα ήλπιζε ότι οι εκλογές της 28ης Νοεμβρίου θα επέφεραν τη σταθερότητα, αλλά ο στόχος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, μετά από μία σειρά προβλημάτων και παρατυπιών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκλογών, προκαλώντας καταγγελίες για νοθεία.

Στο τέλος της σημερινής πορείας που έγινε στο Πορτ-ο-Πρενς, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους σταματήσει, όταν επιχείρησαν να διασπάσουν οδόφραγμα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Έξω από τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου έχουν στηθεί σκηνές σεισμόπληκτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τη χρήση των δακρυγόνων και έσπευσαν να απομακρυνθούν, στη θέα των αστυνομικών.

Οι στρατιώτες και η αστυνομία του ΟΗΕ φρόντισαν να μείνουν μακρυά από τη σημερινή διαδήλωση, παρόλο που ορισμένοι Αϊτινοί σε μία περίπτωση εντόπισαν και λιθοβόλησαν οχημα του ΟΗΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε