Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αναβάλλονται οι ιταλικές εκλογές;

Αναβάλλονται οι ιταλικές εκλογές;

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η οποία είχε οριστεί για την Παρασκευή, αναβάλλεται.

Σύμφωνα με σχολιαστές, η κίνηση αυτή ακολουθεί τις προσπάθειες της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να καταφέρει να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών από την 17η Φεβρουαρίου στην 24η του ίδιου μήνα ή αργότερα.

Θεωρείται απίθανο πλέον να μπορέσει να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την βουλή και την γερουσία της Ρώμης ως το τέλος της εβδομάδας. Κάτι που συνεπάγεται ότι η παραίτηση της κυβέρνησης και η διάλυση του κοινοβουλίου μπορεί να αργήσουν.

Σήμερα το πρωί ο Μόντι συνομίλησε με τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ο οποίος παράλληλα είναι επικεφαλής του κινήματος Μελλοντική Ιταλία και με τον χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι, που έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το έργο του Μόντι.

Κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση αυτή μαρτυρά ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης μελετά τις πιθανότητες να παραμείνει στον πολιτικό στίβο, προσφέροντας την έμμεση στήριξή του στις δυνάμεις αυτές του κέντρου.

Από την άλλη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την πιθανή έστω και μικρή αναβολή των εκλογών και τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις του ελπίζει να μπορέσει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του. Κάτι που εν μέρει έχει ήδη επιτύχει.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε ότι αφορά τις διάφορες καθυστερήσεις, έχει κάθετα αντίθετη άποψη και σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε πριν λίγο, τονίζει: «δεν πρέπει να συνεχισθεί η θεσμική αβεβαιότητα σε ότι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης. Το συμφέρον της χώρας είναι να μην παραταθεί υπερβολικά η προεκλογική εκστρατεία, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε το γρηγορότερο δυνατό στην πλήρη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Εν αναμονή της απόφασης Μόντι για την υποψηφιότητά του στις εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε