Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποκομμένη από τον κόσμο η Χομς – Σφίγγει τον κλοιό ο Άσαντ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

7.000 στρατιώτες έχει στείλει ο Άσαντ στην πόλη, προπύργιο των ανταρτών, για να καταπνίξει την εξέγερση.

Μια μέρα μετά τη χερσαία επίθεση στη συνοικία Μπαμπά Άμρ, οι κυβερνητικές δυνάμεις αυξάνονται, ενώ το καθεστώς διέκοψε τις επικοινωνίες αναφέρουν αντάρτες. Η πόλη μπαίνει πια στην 26η μέρα των μαχών, καθώς οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό των αντικαθεστωτικών και τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίστηκαν στις παρυφές της συνοικίας Μπάμπα Αμρ.
Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του τακτικού στρατού στην πόλη από τις 3 Φεβρουαρίου και χιλιάδες παραμένουν παγιδευμένοι εκεί, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Ανώτερο στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών, ο Μοχάιμεν αλ Ρουμάιντ, δήλωσε Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε άλλες περιοχές της Συρίας έλαβαν διαταγή να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων για να ανακουφίσουν την πίεση στη Χομς.

Ο φόβος των ανταρτών και των διπλωματών είναι πως η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διεξάγει επιχείρηση για να «αποτελειώσει» τους αντάρτες στην Μπαμπ Άμρ. Πρόκειται για την πιο σκληρή Μεραρχία, διοικητής της οποίας είναι ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο νεότερος αδελφός του προέδρου. Απέκτησε φήμη μιας αδίστακτης μονάδας στη διάρκεια της καταστολής της αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριο όργανο της αντιπολίτευσης, σκέφτεται να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες. Και θα το κάνει με τη βοήθεια άλλων χωρών, μέσω ενός στρατιωτικού γραφείου, το οποίο θα τοποθετηθεί πιθανόν στην Τουρκία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μπουράν Γαλιούν.

«Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τους αμάχους και όχι να ξεκινήσουμε πόλεμο», είπε ο Γαλιούν, σημειώνοντας πως «θα προσδιορίσουμε τις ανάγκες μας σε όπλα και θα δούμε σε ποιες χώρες θα τα αναζητήσουμε».

Στο διπλωματικό… πεδίο, η Βρετανία αποφάσισε να αποσύρει από τη Συρία όλο το διπλωματικό προσωπικό της και να κλείσει την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Το ίδιο έκανε και η Ελβετία, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Συρία.

Στο Κουβέιτ, το κοινοβούλιο αποφάσισε να ανακοινώσει την υποστήριξή του στους αντάρτες και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να διακόψει τις σχέσεις με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχης Σαμπάχ Χάλεντ αλ-Σαμπάχ ανακοίνωσε ότι στις 7 Μαρτίου θα γίνει Σύνοδος για την κατάσταση στη Συρία, με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τις έξι μοναρχίες του Κόλπου και τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκλωβισμένη στη Χομς η τραυματισμένη γαλλίδα δημοσιογράφος

Νεκροί και ζωντανοί δημοσιογράφοι αφημένοι στην τύχη τους στην Συρία

Συρία: Οι ξένοι δημοσιογράφοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Χομς

Παρά τις κυρώσεις ο Τσάβες τροφοδοτεί τη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε