Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απολύσεις δι’ αλληλογραφίας!

Η Ουγγαρία βάζει ταφόπλακα στα Μέσα Ενημέρωσης. Νέες επικρίσεις στον πρωθυπουργό. Για “πολιτική εκκαθάριση” κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
Ενα φέρετρο, πάνω στους ώμους απελπισμένων δημοσιογράφων: ό,τι απομένει από την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τους 250 διαδηλωτές που τόλμησαν να διαδηλώσουν, την περασμένη Τετάρτη, στη Βουδαπέστη, εναντίον ενός πρωτοφανούς κύματος απολύσεων στα δημόσια ΜΜΕ.
 
Συνολικά 570 δημοσιογράφοι και τεχνικοί των τηλεοπτικών δικτύων MTV και Duna TV, του δημόσιου ραδιοφώνου και του πρακτορείου ειδήσεων MTI έλαβαν τέλη Ιουνίου – ενόσω η Ουγγαρία ολοκλήρωνε την εξάμηνη θητεία της στην προεδρία της Ε.Ε. – επιστολές απόλυσης. Ακόμα 500 (σε σύνολο 3.000 εργαζομένων) αναμένεται να έχουν την ίδια μοίρα μετά το καλοκαίρι. Ολόκληρη η ομάδα ενός τηλεοπτικού μαγκαζίνο για την τσιγγάνικη μειονότητα είδε την πόρτα της εξόδου.
 
Η MTVA, η εταιρεία χόλντινγκ στην οποία έχουν συγχωνευτεί από το φθινόπωρο του 2010 όλα τα δημόσια ΜΜΕ, μιλά για ανάγκη εξυγίανσης ενός υπερτροφικού δημόσιου τομέα. Η ουγγρική αντιπολίτευση, πάλι, για «πολιτική εκκαθάριση». Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τρέμουν για το μέλλον τους. Γιατί λοιπόν τόσο λίγοι διαδηλωτές στους δρόμους; «Φοβούνται», διαβεβαιώνει ο ανταποκριτής του αυστριακού δημόσιου ραδιοφώνου στη Βουδαπέστη. «Οποιος τολμά να ασκήσει κριτική, αντιμετωπίζεται ως εχθρός του κράτους».
 
Ο νόμος για τα ΜΜΕ, που προκάλεσε κατακραυγή στην Ευρώπη όταν υιοθετήθηκε, τέλη Δεκεμβρίου του 2010, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου έχοντας γίνει ακόμα σκληρότερος, χάρη σε νέες διατάξεις. Εφεξής, το Συμβούλιο των ΜΜΕ – διορίζεται για εννέα χρόνια, και ελέγχεται από ανθρώπους του πρωθυπουργού, του Βίκτορ Ορμπάν – μπορεί να διαλύει επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή να αρνείται σε ιδιωτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις την ανανέωση της άδειάς τους. Επέβαλε ήδη πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κανάλι RTL Klub, που μετέδωσε χωρίς προειδοποίηση για τους ανηλίκους εκπομπή με θέμα το σεξ. Επιτέθηκε επίσης σε μια αριστερή εφημερίδα, την Nepszava, επειδή δεν λογόκρινε το μήνυμα ενός αναγνώστη που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν συγκινείται όμως καθόλου με την πλειάδα των ρατσιστικών και αντισημιτικών σχολίων στα ουγγρικά σάιτ.
 
Απ’ όταν εξελέγη θριαμβευτικά στην πρωθυπουργία, τον Απρίλιο του 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν, αυτός ο πάλαι ποτέ πολέμιος του κομμουνιστικού καθεστώτος, που είχε αξιώσει θαρραλέα, το 1988, την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, χτίζει στην καρδιά της Ευρώπης, κάτω από τη μύτη των Βρυξελλών, ένα μοντέλο απολύτως ξένο προς τις αξίες της Ευρώπης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή του ενέκρινε την υποχρεωτική εργασία, υπό αστυνομική περιφρούρηση, για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (μέτρο που στοχοποιεί κυρίως τους Ρομ), την επιμήκυνση της προφυλάκισης και νέους περιορισμούς για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Ορμπάν αδιαφορεί για όλες τις κριτικές. Ενώπιον οπαδών του κόμματός του, του Fidesz, συνεχάρη εαυτόν για τα «σκαμπίλια που έδωσε» στους ευρωβουλευτές…
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε