Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αργεντινή: Μπλοκάρουν τις εξαγωγές δημητριακών, φόβοι για παγκόσμια αύξηση τιμών

Σε διακοπή των εξαγωγών σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας προχώρησαν οι αγρότες της Αργεντινής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις εξαγωγές.

Η Αργεντινή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων στον κόσμο και η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των δημητριακών σε ύψη ρεκόρ, όπως πριν από τρία χρόνια.

Η διαμαρτυρία των αγροτών θα διαρκέσει επτά ημέρες και ενδέχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες παγκοσμίως καθώς ο ξηρός καιρός επιδεινώνει τη γενική εικόνα για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού.

Οι αγρότες αντιπαρατίθενται με την κυβέρνηση εδώ και χρόνια για τις περικοπές στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν στόχο να περισταλεί ο διψήφιος πληθωρισμός και να υπάρξουν εγγυήσεις ότι διατίθενται στην εσωτερική αγορά επαρκείς ποσότητες για τα βασικά είδη διατροφής.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το σύστημα των ποσοστώσεων στις εξαγωγές σιτηρών και καλαμποκιού επιτρέπει στις αλευροβιομηχανίες και στους εξαγωγείς να τους πληρώνουν χαμηλές τιμές και ζητούν από την κεντροαριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες να καταργήσει τα όρια.

Η απεργία αποτελεί κακή είδηση για την Φερνάντες, μόλις εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, στις οποίες αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Το κύμα των αγροτικών απεργιών που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2008 με αφορμή την αύξηση των φόρων στις εξαγωγές της σόγιας, έθιξε την δημοτικότητα της, έπληξε τις τιμές των ομολόγων της Αργεντινής και αναστάτωσε τις εξαγωγές σιτηρών στην αιχμή της σοδειάς της σόγιας.

Η τελευταία διαμαρτυρία δεν αναμένεται να προκαλέσει λαϊκό ενδιαφέρον ή υποστήριξη, όπως οι απεργίες του 2008 και η επίδραση στις τιμές των δημητριακών κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μειωμένη επειδή οι σοδιές της σόγιας και του καλαμποκιού, δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Στο κύριο λιμάνι των δημητριακών, το Ροσάριο, το εμπόριο είναι σχετικά μικρό αυτή την εποχή και οι εξαγωγείς σόγιας είχαν αυξήσει τις εξαγωγές τους την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει της απεργίας.

Οι συναλλασσόμενοι στο Συμβούλιο Εμπορίου του Σικάγο δείχνουν να είναι πιο ανήσυχοι για την επίδραση της ξηρασίας στην παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού παρά για την απεργία.

Ήδη αναλυτές έχουν αρχίσει να μειώνουν τις προβλέψεις για τη σοδειά της σόγιας από τα 52 εκ. τόνους που ήταν αρχικά, στα 40 εκ. τόνους.

Οι ανησυχίες για τον καιρό έχουν βοηθήσει έτσι ώστε τις τελευταίες εβδομάδες να ανεβούν οι τιμές καλαμποκιού και σόγιας στα ύψη ρεκόρ του 2008. Η αύξηση των τιμών είναι καλό νέο για τους αγρότες αλλά η ξηρασία χαλάει τη διάθεση στις περίφημες κοιλάδες Πάμπα.

Κυβερνητικά στελέχη καταδικάζουν την απεργία, προειδοποιώντας ακόμη και για ελλείψεις στο αλεύρι, αν και ο υπουργός Γεωργίας Χούλιαν Ντομίνγκες, αναγνώρισε τα προβλήματα των αγροτών και τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρότερου ρόλου του κράτους στο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπόριο δημητριακών.

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αλευροβιομηχανίες και οι εξαγωγείς θα πληρώνουν καθορισμένα ποσά στους αγρότες και ότι θα τιμωρούνται όσοι δεν το κάνουν.

Η Αργεντινή είναι ο πρώτος εξαγωγέας σογιέλαιου και γάλακτος σόγιας, ο τρίτος παγκοσμίως προμηθευτής σόγιας, ο δεύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, παράγει το 19,8% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας και 12,8% των συνολικών εξαγωγών. Τα συνολικά έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές σόγιας το 2009 ήταν 12,98 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγωγές σόγιας φορολογούνται με 35% και αποδίδουν το 10% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε