Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Αύριο η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στην Πολωνία

Η σορός της πρώτης κυρίας έφτασε σήμερα στην Πολωνία. ΦΩΤΟ REUTERS
Η σορός της πρώτης κυρίας έφτασε σήμερα στην Πολωνία. ΦΩΤΟ REUTERS

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία μετά τον χαμό του Λεχ Καζίνσκι  στην αεροπορική τραγωδία στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

«Είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TVP Info ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι που έχει αναλάβει προσωρινά επικεφαλής της χώρας.

Βάσει του Συντάγματος της Πολωνίας, ο Κομορόφσκι έχει περιθώριο 14 ημερών για να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα 60 ημερών από την προκήρυξή τους.

Στο μεταξύ, οι τελετές της κηδείας για τον Πολωνό πρόεδρο πρόκειται να διαρκέσουν δύο ημέρες.

Το Σάββατο θα τελεστεί εθνική επικήδεια τελετή, ενώ ο ενταφιασμός του προεδρικού ζεύγους θα τελεστεί την Κυριακή.

Σήμερα το πρωί έφτασε στην Πολωνία η σορός της Μαρία Κατσίνκα, συζύγου του εκλιπόντος Πολωνού προέδρου.
Πλήθος κόσμου βγήκε και πάλι στους δρόμους για να αποχαιρετήσει την πρώτη κυρία της χώρας. Ήταν από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες της Πολωνίας. 

Στα των ερευνών τώρα, Ρώσοι εμπειρογνώμονες απέκλεισαν την περίπτωση η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους να προκλήθηκε από πυρκαγιά ή έκρηξη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ κατά τη διάρκεια σύσκεψης, με τη συμμετοχή και Πολωνών ειδικών. Στο μεταξύ, στον τόπο της τραγωδίας ανακαλύφθηκε και τρίτο «μαύρο κουτί».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ένας εκ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας του Σμολένσκ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα, το πλήρωμα του μοιραίου αεροσκάφους δε συμμορφώθηκε με τις συστάσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να μην προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, ούτε μετέδωσε κρίσιμα δεδομένα για το ύψος της πτήσης.

Το πολωνικό αεροπλάνο έφτασε αργότερα και οι μετεωρολογικές συνθήκες άρχισαν να επιδεινώνονται. «Αμφιβάλλαμε εάν θα μπορούσε να προσγειωθεί ομαλά. Ο επικεφαλής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είπε τρεις φορές στο πλήρωμα να το προσγειώσει αλλού, αλλά δεν εισακούστηκε», αναφέρει ο Ανατόλι Μουράβιεφ.

Δεδομένης της άρνησης αυτής, το πλήρωμα εδάφους δεν είχε άλλη επιλογή από το να καθοδηγήσει το αεροσκάφος που άρχισε τους ελιγμούς προσγείωσης «χωρίς να του δοθεί άδεια» και χωρίς να δώσει δεδομένα για το ύψος και τη θέση του. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του πύργου ελέγχου Πάβελ Πλιούσνιν, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Life News. 

Όσο για τους λόγους της κακής επικοινωνίας; «Πού να ξέρω; Ίσως επειδή δεν μιλούσαν καλά ρωσικά. Μιλούσαν ρωσικά, αλλά οι αριθμοί ήταν κάτι δύσκολο γι’ αυτούς»
συμπλήρωσε ο Πλιούσνιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε