Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αυστρία: Ανοιχτή η ”πόρτα” της κυβέρνησης στους ακροδεξιούς

Αυστρία: Ανοιχτή η ”πόρτα” της κυβέρνησης στους ακροδεξιούς

Εξακολουθεί να βρίσκεται στο ”τραπέζι” μια συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος στην Αυστρία με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό. Αυτό δήλωσε σήμερα ο ”υπαρχηγός” της ακροδεξιάς οργάνωσης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

“Αυτά τα βλέπω πολύ χαλαρά, εξάλλου πολλά θα παρουσιάζονται διαφορετικά μετά τις εκλογές και θεωρώ πως ένας από τους δύο επικεφαλής υποψηφίους (ΣΣ του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος), ο Κουρτς ή ο Κερν, δεν θα βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση”, αναφέρει ο Χόφερ σε σημερινή συνέντευξή του στο ν (ΑΡΑ), εννοώντας προφανώς πως το δικό του κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση με ένα από τα άλλα δύο κόμματα τα οποία στοχεύουν, όπως οι Ελεύθεροι, την πρώτη θέση.

Ο Χόφερ επικρίνει “τα διαφορετικά μηνύματα που στέλνει τώρα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αφενός ανακοινώνοντας έναν κατάλογο κριτηρίων για να εξουδετερώσει κάποια προβλήματα και αφετέρου δεν έχει το θάρρος να αλλάξει την απόφαση του συνεδρίου του η οποία είναι εναντίον ενός συνασπισμού με το κόμμα των Ελευθέρων, και επιπλέον είναι περίεργο που η ίδια η σύζυγος του καγκελάριου (ΣΣ και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν) συμμετέχει σε μία επιτροπή εναντίον των Ελευθέρων”.

Στη συνέντευξή του, ο υπαρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος είναι και δεύτερος αντιπρόεδρος της έως τώρα αυστριακής Βουλής, δηλώνει πως την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, θα διεξαγάγει στο πλευρό του αρχηγού τους, του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, “ο οποίος είναι σαφώς το νούμερο ένα και θα τον υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις”.

Πρόσφατα, σχολιάζοντας σχετικές συζητήσεις, ο Στράχε είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να “θυσιάσει” το άτομό του για μία είσοδο των Ελευθέρων στην μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση, τονίζοντας πως “δεν τίθεται θέμα” να παραιτηθεί ο ίδιος από την πρώτη γραμμή υπέρ του υπαρχηγού του κόμματός Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί τελικά στον τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 4 ης Δεκεμβρίου, με ποσοστό 46,2 %, έναντι του 53,8 % του νικητή τους και σημερινού ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, των οποίων είχε διατελέσει αρχηγός στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια.

Το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, μέχρι την πρόσφατη εκλογή, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του ιδιαίτερα δημοφιλή Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία φέρεται να ανέτρεψε το αυστριακό πολιτικό σκηνικό.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμπληρώνοντας τον περασμένο Απρίλιο 12 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του, είναι ο τρίτος μακροβιότερος αρχηγός από την ίδρυση του Κόμματος των Ελευθέρων πριν 61 χρόνια, την 7 η Απριλίου του 1956, έπειτα από τον Φρίντριχ Πέτερ που είχε παραμείνει στην αρχηγία των Ελευθέρων επί 20 χρόνια, ακολουθούμενος από τον διαβόητο Γεργκ Χάιντερ που ήταν 14 χρόνια αρχηγός.

Ως δεύτερο σε δύναμη, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε σχηματίσει τον Φεβρουάριο του 2000 κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό, του οποίου ο τότε αρχηγός, ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ανέλαβε, ελέω Χάιντερ, ομοσπονδιακός καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Αυστρία, που επέσυρε λόγω της συμμετοχής της ακροδεξιάς, κυρώσεις εναντίον της από τις κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο του 2006.

΄Εναν παρόμοιο κυβερνητικό συνασπισμό των δύο αυτών κόμματων προωθούν οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι φέρεται να εξώθησαν σε παραίτηση τον περασμένο Μάιο τον έως τότε αρχηγό τους και αντικαγκελάριο στον κυβερνητικό συνασπισμό του με τους Σοσιαλδημοκράτες Ράινχολντ Μιτερλένερ, εκλέγοντας σε νέο αρχηγό τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό”, 30 χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

Τις πρόωρες εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου προκάλεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγγέλοντας αμέσως μετά την εκλογή του την κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και απαιτώντας την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, μερίδα ανωτέρων στελεχών τους, προφανώς για να διασφαλιστεί η παραμονή σε μελλοντική κυβέρνηση, “φλερτάρει” τελευταία με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας τους με το Κόμμα των Ελευθέρων, παρά τις υπάρχουσες, ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών με τις οποίες απορρίπτεται ένας κυβερνητικός συνασπισμός τους με τους Ελευθέρους.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αυστρία κρούουν εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Πηγή: ΑΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε