Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit αλλά… συνεργασία στα θέματα ασφάλειας με την ΕΕ!

Brexit αλλά… συνεργασία στα θέματα ασφάλειας με την ΕΕ!

Ενώ η διαδικασία του Brexit μόλις που έχει αρχίσει, η Βρετανία αναγκάσθηκε να εκτονώσει σήμερα μια πρώτη πολεμική, υποστηρίζοντας ότι δεν επιχειρεί να εξαργυρώσει τη συμμετοχή της στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια ευνοϊκή οικονομική συμφωνία.

Στην επιστολή του διαζυγίου που απηύθυνε χθες Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φάνηκε να βάζει στη ζυγαριά των διαπραγματεύσεων τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας. Σε μια στιγμή που «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι σήμερα περισσότερο εύθραυστη απ’ ό,τι ήταν ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εξασθένηση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος», γράφει η Μέι.

Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη απειλή που ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, δεν εκτίμησε καθόλου. «Η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα» για να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, αντέδρασε. Αυτό ήταν που συγκράτησε και ο βρετανικός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του. Η εφημερίδα Guardian τιτλοφορεί: «Η ΕΕ προειδοποιεί: μην μας εκβιάζετε». «Η Μέι απειλεί το σύμφωνο της ΕΕ για την τρομοκρατία», γράφουν οι Times ενώ η Sun γίνεται πιο λυρική: «Τα χρήματά σας ή τη ζωή σας» γράφει με υπότιτλο «Κάνετε εμπόριο μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε να πολεμήσετε εναντίον της τρομοκρατίας».

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επιχείρησε να εξουδετερώσει την πολεμική διαβεβαιώνοντας ότι «δεν επρόκειτο για απειλή», αλλά για ένα «επιχείρημα για να επιτευχθεί μια συμφωνία».
Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της Europol, η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομιών, επισήμανε κυρίως. Για να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους της αναφορικά με τις καλές προθέσεις της Βρετανίας, η βρετανή πρωθυπουργός δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες. Επαναλαμβάνει σ’ αυτό τα κύρια σημεία της επίσημης επιστολής εξόδου και υπογραμμίζει τη βούληση της Βρετανίας να παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε