Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Donald Trump: Ψάχνουν τρόπο να τον… “φάνε”

Donald Trump: Ψάχνουν τρόπο να τον… “φάνε”

Ρεπουμπλικάνοι σε… αμόκ! Η αποκάλυψη των τελευταίων σεξιστικών σχολίων του Τραμπ μπορεί να μην… έριξε κανέναν από τα σύννεφα αλλά φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους Ρεπουμπλικάνους. Οι οποίοι πια έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια την επιλογή τους. Γιατί ήξεραν…

Την ώρα που ο σάλος από την αποκάλυψη video με χυδαία και σεξιστικά σχόλια του Τραμπ (όχι πως δεν έχει κάνει και χειρότερα) δεν λέει να κοπάσει και μάλιστα λίγες ώρες πριν από το δεύτερο προεδρικό debate με τη Χίλαρι Κλίντον (θα γίνει στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, και θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε λεπτό προς λεπτό και από το newsit.gr).

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φωνές από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων που καλούν τον υποψήφιο του κόμματος να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Αλλά εκείνος έσπευσε να τους διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να το κάνει. Αλλά οι φωνές επιμένουν.

Και όχι μόνο επιμένουν αλλά ο Guardian αποκαλύπτει πως την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει σύσκεψη των μελών της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων για να εξετάσουν πως μπορούν να ωθήσουν τον Τραμπ σε… έξοδο από την προεδρική κούρσα. Αλλά δεν κατέληξαν πουθενά.

Μετά την Κοντολίζα Ράις (σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους), τον Τζον ΜακΚέιν (πρώην υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάκων και Γερουσιαστή) κι άλλα επιφανή στελέχη του κόμματος, ήρθε και ο Τζον Θον, το τρίτος τη τάξη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, να… αποκηρύξει τον εκκεντρικό μεγιστάνα. Ζήτησε από τον Τραμπ να αποσυρθεί και στη θέση του να διεκδικήσει το Λευκό Οίκο ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς.

Αλλά πόσο εύκολο είναι ένα μήνα (παρά μια μέρα πια) πριν από τις εκλογές (8 Νοεμβρίου) να αντικατασταθεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων; Πριν μερικές εβδομάδες με αφορμή την υγεία της Χίλαρι Κλίντον, είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα για την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ήδη, όπως προβλέπει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, χιλιάδες Αμερικάνοι (ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα που ήδη ψήφισε στο Σικάγο) έχουν ψηφίσει. Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να… φύγει ο Τραμπ; Ειδικοί που ρωτήθηκαν από τον Guardian απάντησαν πως είναι μεν απίθανο αλλά όχι και ακατόρθωτο!

Ο Τζιμ Μποπ, επιφανής συντηρητικός δικηγόρος, μίλησε για «μαζική αυτοκτονία». Αλλά όπως πρόσθεσε, οι οδηγίες που έχουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (RNC) είναι να αναζητούν αντικαταστάτες και να καλύψουν το κενό σε περίπτωση «θανάτου, απόκλισης ή για άλλο λόγο». Και στην τελευταία φράση ίσως κρύβεται η ουσία. Πως μπορεί να ερμηνευτεί το “ή για άλλο λόγο”;

Παρατηρητές ανέφεραν πως ίσως το “για άλλο λόγο” μπορεί να βρεί… ορισμό στην περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είναι αντιπαθής από μεγάλη μερίδα του κόμματος. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε πως το καταστατικό δίνει τη δυνατότητα μόνο να καλυφθεί μια θέση και όχι να δημιουργηθεί μια άλλη.

Ο Μποπ προειδοποίησε πως αν επιχειρηθεί να αντικατασταθεί τώρα το Τραμπ, μπορεί να προκληθεί χάος, γιατί είναι χιλιάδες οι Αμερικανοί που τον υποστηρίζουν και θεωρούν το πολιτικό σύστημα «στημένο». «Το RNC δεν έχει την εξουσία να απομακρύνει υποψήφιο πρόεδρο ή αντιπρόεδρο.

Υπάρχει και η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, σύμφωνα με τον Βίκραμ Αμάρ, πρύτανη και καθηγητή νομικής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει τον εαυτό του ανίκανο. Έτσι, ο Τραμπ θα είναι μεν πρόεδρος αλλά ο Πενς θα είναι εκτελεστικός πρόεδρος. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές. Και… καλή τύχη σε όποιον τολμήσει να πείσει τον Τραμπ να ανακηρύξει εαυτόν ανίκανο!

Φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να υπομείνουν με την επιλογή τους. Και να “λουστούν” τον Τραμπ. Άλλωστε, εκείνοι του έδωσαν το χρίσμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε